COVID-19

La Xina no registra cap contagi local de coronavirus per primera vegada

El Govern de Pequín confirma que els 34 nous casos són de viatgers procedents d'altres focus de la pandèmia

Temor per les persones que fugen de les zones més castigades i que podrien desencadenar una «segona onada» de contagis

china-contacto-local / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els llibres assenyalaran el 19 de març com una fita en el pedregós camí: La Xina ha col·locat el seu primer zero a la casella de contagis locals des que l’epidèmia va emergir fa tres mesos. A Wuhan, la zona zero del coronavirus, els estrictes mètodes d’aïllament han retallat les cadenes d’infecció. La cautela impedeix cantar victòria, però el quadro legitima l’optimisme.

Queden encara rastres del coronavirus, com els vuit morts, tots a Wuhan, i els 7.263 malalts. I, especialment, les noves 34 infeccions importades i que empenyen la xifra absoluta per sobre de 200. Són viatgers que han sigut diagnosticats als aeroports o durant les quarantenes forçoses. Les autoritats miren ara amb aversió el cabal humà que fuig de les zones més castigades a la recerca de refugi i que podrien desencadenar la temuda «segona onada» de contagis. Tant xinesos com estrangers han de sotmetre’s a la seva arribada des d’àrees calentes a dues setmanes d’aïllament en hotels designats i afrontar la factura.

Rotunditat

Segueixen tancats els centres educatius i de lleure a les grans ciutats com ara Pequín Xangai, però els seus carrers i parcs ja mostren una presència humana considerable. Fins i tot Wuhan, capital provincial de Hubei, ha alleugerit les restriccions de moviments. La població dels complexos residencials que no han registrat cap contagi en l’última setmana pot sortir al carrer per a «activitats individuals» a determinades hores del dia. El 78% dels complexos residencials han rebut ja la llum verda, segons la premsa local.

El coronavirus ha deixat a la Xina fins ara més de 80.000 contagiats i 3.250 morts, però l’epicentre s’ha mogut ja a Europa. Zhong Nanshan, el líder epidemiòleg, ha advertit els seus governs que l’epidèmia no retrocedirà sense mesures més rotundes. «Haurien de realitzar més anàlisis i posar en quarantena les famílies i contactes pròxims de les persones infectades, sense necessitat d’esperar que apareguin els símptomes», ha recomanat en la seva roda de premsa diària.

Corea del Sud pateix un repunt de casos positius

 El Centre per al Control i la Prevenció de Malalties de Corea del Sud (KCDC) ha anunciat aquest dijous un repunt de positius pel nou coronavirus originat a la ciutat xinesa de Wuhan després de confirmar 152 nous casos en un dia.

Els nous casos eleven el balanç de casos de coronavirus al país asiàtic a 8.565 afectats i han acabat amb la tendència de la confirmació de positius inferiors a 100 vista en els últims quatre dies, segons informa l’agència de notícies sud-coreana Yonhap. El coronavirus ha deixat un total de 91 víctimes mortals.

Han sorgit nous casos d’infeccions a la ciutat de Daegu, un dels focus de contagi de Corea del Sud al costat de la província de Gyeongsang del Nord, a Seül i en algunes de les zones veïnes.

Notícies relacionades

En concret, dels 152 casos nous, 97 s’han registrat a Daegu i 12 a la província de Gyeongsang del Nord, territoris on les xifres n’assoleixen 6.241 i 1.190 contagiats, respectivament. Seül, per la seva banda, ha confirmat 12 nous casos.

A causa que els nous infectats no han desenvolupat símptomes, han causat una quantitat significativa d’infeccions. En aquest context, el Govern sud-coreà ha instat els ciutadans a abstenir-se d’assistir a reunions prescindibles en llocs freqüentats, com ara instal·lacions religioses, asils d’avis i cafès.

Temes:

Xina Coronavirus