CITA INTERNACIONAL A JERUSALEM

Netanyahu: «No hi pot haver cap altre Holocaust»

El primer ministre d'Israel enalteix la veu i la força del seu país al món en el 75è aniversari de l'alliberament d'Auschwitz

zentauroepp51900736 jerusalem  israel   23 01 2020    l r  us vice president mik200123165459

zentauroepp51900736 jerusalem israel 23 01 2020 l r us vice president mik200123165459 / ABIR SULTAN POOL

4
Es llegeix en minuts
Mateo Torres

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha aconseguit un ressonant triomf polític amb la celebració a Jerusalem del Fòrum Mundial de l’Holocaust que ha comptat amb la participació de més de 40 mandataris i líders mundials i poca presència, en canvi, de supervivents dels camps nazis. El triomf ha sigut assenyalat per alguns mitjans hebreus com un sòlid pas en la seva carrera per a les eleccions de principis de març.

En el Fòrum Mundial de l’Holocaust, que coincideix aquest any amb el 75 aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz, dilluns que ve, Netanyahu ha arremès contra l’Iran, un tema que constitueix l’eix central de la seva política exterior i en el qual ha embarcat el president nord-americà, Donald Trump, en contra de l’opinió de la resta de les potències mundials que el 2015 van firmar un històric acord amb Teheran per posar fi al programa nuclear, que els Estats Units han acabat trencant.

Netanyahu va lamentar que la comunitat internacional no s’hagi unit contra l’Iran. «Faig una crida a tots els governs a unir-se a l’esforç vital per fer front a l’Iran», ha declarat Netanyahu abans d’afegir: «No hi pot haver cap altre Holocaust».   Ho han escoltat mandataris de diferents països, com Rússia, França o Alemanya, que en repetides ocasions han expressat la seva intenció de salvar l’acord de Barack Obama que limitava dràsticament el nivell d’enriquiment d’urani als reactors iranians.

Canvi amb Trump

Netanyahu va lluitar contra l’acord amb totes les seves forces però no va aconseguir en el seu moment

modificar l’opinió d’Obama. Les coses van canviar radicalment després de l’arribada al poder de Trump, que finalment el 2018 va cancel·lar el pacte i va imposar dures sancions contra la república islàmica, sancions que des d’aleshores només han crescut.

L’únic dels mandataris que ha recolzat aquest punt del discurs de Netanyahu ha sigut el vicepresident nord-americà, Mike Pompeo. «El món ha de posicionar-se amb vosaltres contra l’Iran, l’únic país del món que nega l’Holocaust i amenaça d’esborrar Israel del mapa», ha declarat, sense ocultar que les seves paraules també anaven adreçades als mandataris europeus.

Absència de Zelensky

L’acte central ha quedat entelat, entre altres coses, per l’absència de Volodímir Zelenski. El president ucraïnès, que és jueu, va decidir absentar-se per diferències amb els organitzadors de l’esdeveniment. Fonts del Museu de l’Holocaust van indicar que Zelenski pretenia pronunciar el seu propi discurs i es va enfadar quan no li van donar aquesta oportunitat.

Els ucraïnesos van dir llavors que cedien els seus seients a supervivents de l’Holocaust, que haurien de ser els protagonistes de l’acte. De fet, algunes organitzacions de supervivents van criticar el Govern israelià per la seva escassa presència i van denunciar que només els recorden en els aniversaris i que la resta de l’any no reben ajuts per viure folgadament.

En la seva al·locució, Vladímir Putin ha proposat la creació d’un fòrum internacional específic per combatre l’antisemitisme, amb la peculiaritat que n’haurien de formar part els sis membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU. La iniciativa ha sigut recolzada pel president Emmanuel Macron.

Putin s’ha entrevistat a la tarda amb el president palestí, Mahmud Abbas. En la trobada, celebrada a la ciutat de Betlem, a la Cisjordània ocupada, el president rus s’ha compromès a reforçar les relacions amb els palestins en tots els àmbits, inclòs el conflicte amb Israel.

L’«acord del segle»

Només uns quants minuts després que es clausurés la cerimònia central al Museu de l’

Holocaust, funcionaris israelians han revelat que l’Administració de Donald Trump aviat farà públic un comunicat sobre el pla de pau conegut com a «acord del segle» per resoldre el conflicte amb els palestins.

Els funcionaris han afegit que tant Benjamin Netanyahu, líder del Likud, com el líder de Blau i Blanc, Benny Gantz, han sigut convocats la pròxima setmana a Washington per parlar amb l’Administració d’aquesta iniciativa tan controvertida. Aparentment, Trump s’ha cansat d’esperar que els dirigents israelians estiguin llestos per negociar, una cosa que mai passa amb una excusa o una altra.

Notícies relacionades

En mitjans oficials israelians es té plena confiança que el pla, que Trump fa tres anys que prepara, serà favorable a Israel i una altra fita en el camí de Netanyahu cap a les eleccions. L’últim sondeig publicat per l’emissora de ràdio Kan Reshet Bet indica que l’oposició liderada per Blau i Blanc guanyaria els comicis tot i que sense obtenir majoria absoluta, de manera que el partit frontissa d’Avigdor Lieberman podria inclinar la balança en un sentit o l’altre.

Les dues últimes eleccions celebrades l’any passat van acabar en taules i Lieberman va manifestar que no podia donar el seu recolzament a cap dels dos blocs. Però aquesta setmana el líder d’Israel És Nostra Casa va assegurar que no permetrà que s’arribi a les urnes per quarta vegada consecutiva, si bé no ha aclarit a quin bloc donarà el seu recolzament, una cosa que dependrà d’unes dures negociacions amb el Likud i Blau i Blanc.