PROTESTA A FRANÇA

Milers de persones desfilen a París per denunciar el racisme envers els musulmans

El terme 'islamofòbia', utilitzat com a eslògan pels organitzadors de la marxa, desencadena una polèmica i divideix l'esquerra

zentauroepp50835644 two women hold placards reading  together against islamophob191110184919

zentauroepp50835644 two women hold placards reading together against islamophob191110184919 / GEOFFROY VAN DER HASSELT

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

«Vivim en un Estat de dret, però els drets no s’apliquen igual quan es tracta dels musulmans. Fa molt temps que passa el mateix: cada vegada que hi ha problemes ens assenyalen amb el dit i ens acusen. Però formem part de la nació». La Hiba, enginyera de 30 anys coberta amb el seu hijab, era una de les milers de persones que aquest diumenge van recórrer els carrers de París –13.500, segons un recompte independent– des de l’estació del Nord fins a la plaça de la Nació per dir ‘Stop a la islamofòbia’ i denunciar el que consideren un racisme creixent envers els musulmans sota la forma d’una enèsima polèmica sobre el vel islàmic. 

El Senat francès va votar el 29 d’octubre prohibir els senyals religiosos a les activitats extraescolars, i malgrat que la iniciativa no tirarà endavant a l’Assemblea Nacional, moltes de les dones que van anar a la marxa veuen que aquest debat és una«maniobra de distracció»de la classe política per no parlar dels veritables problemes de la gent. «La polèmica sobre el vel és absurda. Fins i tot quan tenim raó els molesta», diu indignada la Sumaia, de 22 anys, estudiant d’Infermeria que, a diferència de la seva germana Hiba, no porta els cabells coberts.

Sense incidents

La marxa, que va discórrer sense incidents i en un ambient festiu, va ser convocada per mig centenar de personalitats i diverses organitzacions, com el Col·lectiu contra la Islamofòbia a França (CCIF) o el Nou Partit Anticapitalista (NPA), en una tribuna publicada al diari ‘Libération’ l’1 de novembre, dies després de l’atac a la mesquita de Bayona, comès per un desequilibrat que va ser candidat del Front Nacional en les eleccions departamentals del 2015.

L’ús delterme ‘islamofòbiai la referència a lleis lliberticides per al·ludir a les aprovades el 2004 i 2010 que veten el vel a les escoles i el burca a l’espai públic, respectivament, ha desencadenat una agra polèmica. També el fet que alguns acusin el CCIF d’estar pròxim alsGermans Musulmans.

Tot això ha dividit l’esquerra francesa fins al punt que alguns signants de la tribuna se n’han desmarcat i d’altres han declinat assistir a la manifestació parisenca. El Partit Socialista no hi ha participat però el Partit Comunista, malgrat les seves reserves, sí que ho ha fet, igual que el líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, o el sindicat CGT. «Em veureu a totes les manifestacions que denunciïn el racisme. El mal ambient a França és per desviar l’atenció del descontentament social», ha dit el seu secretari general, Philippe Martinez.

Els nous jueus

Notícies relacionades

La presidenta de Reagrupament Nacional,Marine Le Pen, ha arremès contra els líders que van a la manifestació perquè, a parer seu, «hi aniran de la mà dels islamistes, és a dir, els que desenvolupen al nostre país una ideologia totalitària que pretén combatre les lleis de la República francesa».

Però per la Kawtar, una executiva de 43 anys de Cergy que treballa en el sector financer, aquest diumenge es manifesta una «majoria silenciosa» que comença a «tenir por de sortir al carrer». «Les dones musulmanes fortes existeixen, però es fa tot el possible per mantenir-les tancades. Sota el pretext del feminisme s’aconsegueix just el contrari», diu a aquest diari, convençuda que «el discurs xenòfob» s’està «institucionalitzant» i que es diria que els musulmans «s’estan convertint en els nous jueus».

Temes:

França