DRETS HUMANS

L'activista uigur Ilham Tohti, nou premi Sàkharov de l'Eurocambra

El Parlament Europeu premia la seva tasca en defensa dels drets de la minoria uigur a la Xina

El setembre del 2014 va ser qualificat de «separatista» per l'Estat xinès i condemnat a cadena perpètua

monmartinez50552563 files  in this file photo taken on on june 12  2010  shows t191024121038

monmartinez50552563 files in this file photo taken on on june 12 2010 shows t191024121038 / FREDERIC J BROWN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

El Parlament Europeu ja té nou premi Sàkharov 2019 a la llibertat de consciència. La candidatura escollida per la conferència de presidents –que reuneix els presidents dels grups polítics– ha sigut la del’activista, economista i intel·lectual uigur Ilham Tohti, proposat pel grup dels liberals Renovar Europa, en defensa els drets de la minoria uigur a la Xina.

Tohti és conegut pels seus estudis sobre les relacions entre els uigurs i els han i és un ferm partidari de la instauració d’un règimd’autonomia regional a la Xina. Ha sigut responsable d’Uyghur Online, un lloc web de debat sobre qüestions uigurs a través de la qual va denunciar reiteradament l’exclusió dels uigurs del desenvolupament xinès i va impulsar una presa de consciència respecte a la situació i al tracte de la comunitat uigur en la societat xinesa.

Condemnat a cadena perpètua

Per aquestes accions va ser qualificat de «separatista» per l’Estat xinès i condemnat a cadena perpètua el setembre de 2014 després d’un simulacre de judici de dos dies. . «Tot i que ha sigut la veu de la moderació i la reconciliació va ser sentenciat a cadena perpètua el 2014. Amb aquest premi, exigim que sigui alliberat immediatament per les autoritats xineses i fem una crida al respecte dels drets de les minories a la Xina», ha indicat el president del Parlament Europeu, David Sassoli, després d’anunciar el premi la cerimònia del qual tindrà lloc a Estrasburg el 18 de desembre.

L’Eurocambra ha recordat que en els últims anys la població uigur ha viscut una repressió sense precedents per part del Govern xinès a causa de la seva identitat ètnica i a les seves creences religioses singulars. Concretament, des de l’abril del 2017, més d’un milió de uigurs innocents han sigut detinguts arbitràriament i reclosos en una xarxa de camps d’internament on són obligats a renunciar a la seva identitat ètnica i a les seves creences religioses i a jurar fidelitat al Govern xinès. 

Llarga llista de premis

Notícies relacionades

Per la seva tasca davant l’adversitat, ha obtingut el premi PEN/Barbara Goldsmith a la Llibertat d’Autor (2014), el premi Martin Ennals (2016) i el Premi Internacional Liberal a la Llibertat (2017), i el 2019 ha sigut proposat per alpremi Nobel de la pau. La candidatura de Tohti s’ha imposat a la de tres activistes brasilers, entre els quals figuraven la regidora assassinada Marielle Franco, i a la del grup The Restorers, format per diverses estudiants kenyanes que lluiten contra la mutilació genital femenina. Es tracta de cinc estudiants kenyans que lluiten en contra de la mutilació genital femenina a través d’una aplicació denominada i-Cut que permet a les noies del seu país sol·licitar ajuda mèdica i jurídica tant abans com després de patir una ablació.

El premi Sàkharov a la llibertat de consciència va ser creat el 1988, en honor del dissident soviètic Andrei Sàkharov i que comporta un xec de 50.000 euros, reconeix la tasca d’individus i organitzacions que defensen els drets humans i les llibertats fonamentals. El 2018 el premi va anar a parar el director de cine ucraïnès Oleg Sentsov. En el passat també l’han rebutl’oposició democràtica de Veneçuela, dues joves yazidites segrestades, esclavitzades i violades per homes d’Estat Islàmic i el metge congolès Denis Mukwege entre d’altres.