COMICIS LEGISLATIUS

El partit de Zelenski arrasa a les legislatives d'Ucraïna

Els sondejos a peu d'urna concedeixen a la formació presidencialista Servidor del Poble una àmplia victòria amb al voltant del 44% dels vots

El president ucraïnès, amb una sòlida base parlamentària per iniciar el seu mandat, promet lluitar contra la corrupció i acabar amb la guerra

zentauroepp49158510 kiev  ukraine   21 07 2019   ukrainian president volodymyr z190721204002

zentauroepp49158510 kiev ukraine 21 07 2019 ukrainian president volodymyr z190721204002 / STEPAN FRANKO

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Mai, en els 28 anys transcorreguts des de la independència d’Ucraïna, un president haurà acumulat tant poder a les seves mans. Servidor del Poble, el partit fundat pel comediant i flamant cap d’Estat, Volodímir Zelenski, ha rebut al voltant del 44% dels vots emesos en les eleccions legislatives celebrades aquest diumenge a Ucraïna, segons els sondejos a peu d’urna. Aquest resultat, juntament amb el recolzament que rebrà d’Holos (Veu), una altra força de recent creació liderada també per una celebritat, l’estrella de rock Sviatoslav Vakartxuk, garanteix al nou home fort de la política ucraïnesa una sòlida base parlamentària amb què emprendre el seu ambiciós programa de reformes, que giraran entorn de dos objectius, tal com va puntualitzar tot just es van difondre les primeres dades electorals: la “lluita contra la corrupció” i el “final de la guerra” a l’est del país.

En segona posició, i a més de 30 punts de distància, s’ha col·locat Plataforma Opositora per la Vida, una formació declaradament pro-Kremlin encapçalada per Víktor Medvedtxuk, amb vincles familiars amb el president rus, Vladímir Putin. Solidaritat Europea, de l’expresident Petró Poroixenko, ha obtingut entre el 8% i el 9% de les paperetes. Altres formacions que han superat el llindar mínim del 5% dels vots per ser presents a la Rada (Parlament unicameral) són Baktivstxina, de l’ex primera ministra Iúlia Timoixenko, a més de la ja esmentada Holos. La proximitat amb la recent elecció presidencial, culminada després de dos esgotadores voltes al març i l’abril, sembla haver allunyat els ucraïnesos de les urnes: la participació va rondar el 50%, més de 10 punts per sota de la convocatòria electoral de la primavera.  

“No decebrem els ucraïnesos”

Notícies relacionades

“Nodecebrem els ucraïnesos”, ha declarat Zelenski, a la seu de la seva campanya electoral. El seu probable soci polític, el cantant Vakartxuk, també ha acollit amb eufòria els resultats avançats per les enquestes. “El poble ha votat a favor dels canvis i estem contents de formar-ne part”, ha assegurat. “El partit Holos va al Parlament a canviar les regles de la política; per a nosaltres, l’essencial és Europa”, ha destacat. La composició exacta de la Rada haurà d’esperar que es culmini l’escrutini de les 199 circumscripcions, ja que el mètode d’elecció dels diputats és doble: d’una banda, en una llista nacional mitjançant un sistema proporcional, i per una altra mitjançant un sistema majoritari en districtes electorals uninominals. A més, a causa del’annexió de Crimea i a la guerra a l’est del país, els territoris on el Govern de Kíev no exerceix la seva autoritat no envien diputats a la cambra, cosa que redueix de 450 a 423 el nombre d’escons en joc.

Gràcies a la majoria parlamentària de la qual disposarà, Zelenski podrà nomenar el seu candidat a primer ministre amb la seguretat que serà investit. La seva identitat no ha sigut revelada i, d’acord amb les seves declaracions, el cap d’Estat encara s’ho pensava avui, tot i que ja ha deixat caure que tindrà un perfil eminentment econòmic i no haurà d’estar vinculat a cap força política prèvia. “Voldria que fos una persona completament independent, que no hagi sigut abans primer ministre o portaveu de cap facció”, ha assenyalat. La possibilitat que presenti a la investidura el seu cap de Gabinet, Andriy Bogdan, qui alhora és l’advocatd’Íhor Kolomoisky, l’oligarca a qui pertany el canal de televisió on s’emet el programa que ha fet famós a Zelenski, ha generat inquietud a Kíev. 

Temes:

Ucraïna