Cimera del G20

Trump deixa entreveure un acostament comercial amb la Xina

El president dels EUA augura una reunió "productiva" amb Xi Jinping

"El clima és el tema més difícil" de la cimera, sentencia Macron

rosas48833809 trump abe xi jjinping g20 osaka japn190628170851

rosas48833809 trump abe xi jjinping g20 osaka japn190628170851 / Susan Walsh

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La notícia més esperada de la cimera del G20 a Osaka no arribarà fins aquest dissabte. Només després de la ‘cimera dins de la cimera’ que suposa la reunió bilateral prevista entre el president dels EUA, Donald Trump, i el de la Xina, Xi Jinping, sobre la guerra comercial i tecnològica que enfronta les dues potències se sabrà si s’avança en un acord, si s’agreugen les tensions o si s’opta per una nova treva per donar més temps a la negociació.

No obstant, el president Trump s’ha encarregat, aquest divendres, de deixar una nota d’optimisme en l’aire. Trump ha pronosticat que la seva reunió d’aquest dissabte amb el president xinès, Xi Jinping, serà “productiva” i “emocionant”, però alhora ha negat cap compromís de treva en l’escalada aranzelària. Aquesta és, però, l’opció per la qual aposten la majoria dels observadors.

Mentre Trump joguinejava amb les paraules i les expectatives, la delegació xinesa i la nord-americans continuaven negociant a l’hotel on s’allotja aquesta última, segons fonts citades per Reuters.

I és que les diferències entre les dues potències per l’hegemonia tecnològica al món –veritable qüestió de fons en la guerra comercial– i el boicot dels EUA al gegant xinès Huawei han sortit a col·lació ja en la primera sessió de treball de la cimera, sobre l’economia digital. Trump ha posat èmfasi en la necessitat de garantir la "fiabilitat i la seguretat de les xarxes de telecomunicacions 5G”, i també la protecció de la propietat intel·lectual. Xi Jinping, per la seva banda, ha dit que la Xina, com a "país actor global en economia digital", es compromet "a fomentar la cooperació internacional i a mantenir els nostres mercats oberts".

Canvi d’humor

Després de les invectives del dia anterior contra el JapóAlemanya, l’Índia o l’Iran, Donald Trump ha exhibit, aquest divendres, un sorprenent to conciliador que ha contribuit a encoratjar la possibilitat d’acords a Osaka. Amb un un evident canvi d’humor, Trump ha elogiat les “magnífiques fàbriques” automobilístiques del Japó als EUA, ha parlat de “bona entesa” amb l’Índia, ha qualificat de “fantàstica”Angela Merkeli ha dit que “res de presses” en el conflicte amb l’Iran, “tenim temps”. Fins i tot s’ha permès una dosi d’humor irònic en la seva trobada bilateral amb el president rus, Vladímir Putin. "No es fiqui en les eleccions", li ha dit en al·lusió als comicis presidencials dels EUA el 2020.

La idea de possibles avenços en el terreny comercial semblava instal·lada aquest divendres entre els hostes del centre de convencions d’Osaka.

El Govern d’Espanya també s’ha mostrat optimista sobre la possibilitat d’un acord de mínims en matèria de comerç internacional que, almenys, serveixi per remarcar la importància del lliure comerç internacional per a la prosperitat dels països.

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha explicat que en les reunions plenàries d’aquest divendres hi ha hagut nombroses crides a “desactivar” la tensió comercial i a avançar en la reforma de l’Organització Mundial de Comerç (OMC) com a àrbitre multilateral en els conflictes. No obstant, ha donat a entendre que difícilment el comunicat final inclourà una condemna expressa al risc per a l’economia mundial que suposa l’augment del proteccionisme al món (en el G20 de l’Argentina, els EUA ja van vetar una referència similar). 

L’escull es troba en el clima

Si modestes són les expectatives en matèria de comerç, molt pitjor són les que es refereixen a les negociacions en matèria de lluita contra el canvi climàtic. “El clima és el tema més difícil” de la cimera, ha recalcat el president francès, Emmanuel Macron. “Hi ha tres o quatre països” que podrien rebutjar firmar una declaració de recolzament a l’Acord de París, ha dit Macron, en una velada al·lusió al fet que el Brasil, Turquia o l’Aràbia secundin l’actitud adversa de Trump. El president francès ha mantingut, aquest divendres, la seva posició de no firmar una declaració final de la cimera que no mantingui “l’ambició climàtica”

Al marge de l’agenda oficial del G20, la cimera dels països més rics del món i les economies emergents presenta una oportunitat de múltiples trobades bilaterals, formals o informals, en les quals, d’una manera o d’una altra, es posen al dia els diversos conflictes internacionals.

Notícies relacionades

El mateix president Sánchez va mantenir, dijous, una reunió de coordinació amb els líders europeus presents en el G20, així com una trobada amb els representants de Mèxic, l’Argentina i Xile (el Brasil va declinar assistir-hi per problemes d’agenda) i una altra amb el primer ministre japonès, amfitrió de la cimera.

El lleig gest de Trump a Sánchez

En l’inici de la primera sessió plenària, Sánchez i Trump han protagonitzat una fugaç salutació que ha acabt amb un lleig gest de broma del president nord-americà que semblava ordenar asseure’s al mandatari espanyol. Fonts de la Moncloa han negat qualsevol actitud ofensiva en el gest i l’han interpretat com una simple broma amb què Trump ha volgut dir a Sánchez: "Tens un bon lloc".