Poder militar

Kim Jong-un realitza proves d'una nova «arma tàctica guiada»

El líder de Corea del Nord realitza aquest assaig després del fracàs de les negociacions de Hanoi amb Trump

EPA1119  PYONGYANG  COREA DEL NORTE   16 04 2019 - Fotografia cedida por la Agencia Central de Noticias de Corea del Norte  KCNA   muestra al lider norcoreano Kim Jong-un  i  mientras supervisa un ejercicio de vuelo de pilotos de combate de la unidad 1017 de la Fuerza Aerea de Ejercito Popular Coreano  este martes en Pyongyang  Corea del Norte   EFE KCNA SOLO USO EDITORIAL

EPA1119 PYONGYANG COREA DEL NORTE 16 04 2019 - Fotografia cedida por la Agencia Central de Noticias de Corea del Norte KCNA muestra al lider norcoreano Kim Jong-un i mientras supervisa un ejercicio de vuelo de pilotos de combate de la unidad 1017 de la Fuerza Aerea de Ejercito Popular Coreano este martes en Pyongyang Corea del Norte EFE KCNA SOLO USO EDITORIAL / KCNA (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Adrian Foncillas

Kim Jong-un ha supervisat aquest dijous al matí l’assaig d’una nova arma. No se sap de quina arma es tracta, però n’hi ha prou amb l’anunci per intuir el perquè: Corea el Nord està perdent la paciència davant la tossuderia nord-americana de mantenir les sancions econòmiques. La prova és un gest mesurat que serveix per enviar un missatge diàfan però sense traspassar la línia vermella que dinamitaria el procés de desnuclearització.

La succinta nota va arribar a l’agència oficial, KCNA. L’assaig va tenir lloc en instal·lacions sense identificar de l’Acadèmia de Ciències de Defensa que el líder havia visitat per inspeccionar la soldadesca. Es tracta d’una arma “tàctica” amb un “peculiar sistema de guia aèria” i un “poderós cap explosiu” que va ser disparat “des de diferents superfícies cap a diferents objectius”. Els experts, ajuntant aquests retalls, especulen amb un míssil de curt abast llançat des d’un barco que es podria convertir en un projectil terra-aire, aire-terra, barco-barco o qualsevol alternativa imaginable. “El seu desenvolupament té una gran importància en la millora de la força de combat”, ha aclarit Kim Jong-un. Les agències nord-americanes que escruten el país asiàtic no han detectat avui cap llançament i ni Washington ni Seül han comentat encara el presumpte desafiament nord-coreà.

Les negociacions amb Trump

La successió d’actes és coneguda. Pyongyang ja va provar una altra etèria “arma tàctica” que blindaria el país amb “un mur d’acer” quan les negociacions estaven estancades el novembre després de la primera cimera de Singapur. El recent fracàs a Hanoi, d’on Trump i Kim van marxar sense cap acord, ha multiplicat l’escepticisme a Pyongyang sobre la voluntat nord-americana de resoldre un problema que fa 70 anys que s’arrossega. La culpa va ser de les sancions: segons Washington, Kim va exigir el seu aixecament integral a canvi de la icònica central de Yongbyon; segons Pyongyang, només va pretendre que acabessin les que afecten la vida del seu poble. Corea del Nord va remarcar la seva estupefacció per la poca flexibilitat nord-americana i va alertar que Kim podria haver perdut el seu interès a seguir amb el diàleg.

Notícies relacionades

Un alt funcionari nord-coreà va advertir el mes passat que es plantejaran acabar amb la moratòria unilateral de llançaments de míssils i assajos nuclears si Washington segueix amb el seu immobilisme sobre les sancions que escanyen la seva economia. Kim va respondre aquesta setmana a la invitació nord-americana a una tercera cimera exigint una nova actitud més col·laborativa i donant de termini fins a final d’any per aconseguir avenços significatius. El líder ja havia avisat en l’últim discurs d’Any Nou que continuava compromès amb les negociacions, però que buscaria vies alternatives per assegurar la sobirania nacional si aquestes fallaven. La prova d’avui remarca que Corea del Nord compleix el seu compromís sobre míssils intercontinentals i assajos nuclears però continua enfortint el seu poder militar.

Les demostracions de força nord-coreanes revelen que l’estratègia de màxima pressió nord-americana és estèril. Pyongyang ja no està aïllat com fa dos anys, quan els seus quotidians excessos nuclears i missilístics van foragitar els seus aliats tradicionals. Molts avui culpen Washington de frenar el procés de desnuclearització que pacificaria una de les zones més erògenes del planeta. Kim ha recobrat la sintonia amb Pequín amb quatre reunions presidencials en tot just un any i la premsa sud-coreana assenyala que la setmana que ve es reunirà amb Vladímir Putin a Vladivostok.