FITA HISTÒRICA

Una dona negra i lesbiana ocuparà per primera vegada l'alcaldia de Chicago

La fiscal Lori Lightfoot, que competia amb l'etiqueta d''outsider', s'imposa en les municipals a una dotzena de candidats

e7c2ad00-b47a-4cff-8bdb-1bdf33c8768a-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Nit de canvi i ressonàncies històriques a Chicago. La tercera ciutat dels Estats Units tindrà la seva primera alcaldessa afroamericana i obertament gai després que la fiscal federal de 56 anys, Lori Lightfood, s’imposés aclaparadorament al seu rival en la segona volta de les eleccions municipals. Sense gairebé reconeixement públic quan va llançar la seva campanya, Lightfood ha superat més d’una dotzena de candidats, alguns d’ells amb cognoms il·lustres i profuses connexions polítiques, atributs que solen comptar molt en una ciutat coneguda pel seu fang polític. Reemplaçarà Rahm Emanuel, qui va ser cap de gabinet de Barack Obama a la Casa Blanca, després que renunciés a un tercer mandat després d’una tempestuosa gerència de vuit anys.

Lightfood no està afiliada a cap partit, però es defineix a si mateixa com a progressista. Arriba amb la promesa de canviar l’statu quo en una de les ciutats més complicades del país, asfixiada financerament pel deute de 58.000 milions de dòlars que manté el sistema de pensions dels seus funcionaris, dessagnada per la violència armada i amb una cultura política estanca i acostumada a la corrupció. Lightfood va treballar per al govern local d’Emanuel, que la va escollir per a diversos càrrecs de supervisió de la policia, però va acabar fent campanya contra les seves polítiques. En aquella època va participar en el demolidor informe que va denunciar els abusos i la brutalitat de la policia de Chicago, un cos que va descriure com a impregnat de racisme institucional

Poderosos interessos

"Ens enfrontàvem a interessos poderosos, a una maquinària poderosa i un alcalde poderós. Ningú ens va donar gaires opcions", va dir Lightfoot als seus seguidors després d’anunciar-se la seva victòria. En la ronda final dels comicis es va enfrontar a Toni Preckwinkle, una altra dona negra, expresidenta del Partit Demòcrata al comtat de la ciutat, la qual cosa va fer que la carrera final fos encara més atípica. 

Amb una població repartida gairebé a parts iguals entre blancs, negres i hispans, la ciutat del blues ha tingut fins ara dos alcaldes afroamericans: Harold Washington (1983-1987) i Eugene Sawyer (1987-1989). Un cognom més blanc, Daley, ha dominat la ciutat en bona part de les seves últimes sis dècades.

Notícies relacionades

El cúmul de problemes que arrossega la ciutat de 2,7 milions d’habitants s’han aguditzat per les duríssimes polítiques d’austeritat imposades per Emanuel per estabilitzar les finances urbanes. S’han tancat centenars d’escoles, han augmentat els impostos i han pagat gairebé sempre els barris més pobres. Tant és així que milers d’afroamericans estan marxant mentre la població blanca arriba atreta pels llocs de treball en la indústria tecnològica i la revitalització del ‘downtown’.

Pèrdua de població

Lightfoot ha fet campanya contra l’abandonament del Sud i l’Oest de Chicago, la inacció per reformar la policia i la passivitat per frenar l’èxode negre o l’accelerada gentrificació. Chicago és l’única de les cinc grans ciutats nord-americanes que perd anualment població. I ho ha fet durant els tres últims exercicis. 

Temes:

Chicago Igualtat