NOVA DENÚNCIA

Les denúncies de dues dones posen en dubte la candidatura de Biden

Totes dues acusen l'exvicepresident dels EUA d'haver-se comportat amb elles de forma inadequada en actes públics

zentauroepp47582674 files  in this file photo taken on november 1  2014 former d190402120534

zentauroepp47582674 files in this file photo taken on november 1 2014 former d190402120534 / ETHAN MILLER

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Fa mesos que Joe Biden estudia la seva candidatura a la presidència dels Estats Units. Les enquestes el situen primer en intenció de vot per a les primàries demòcrates que disputaran una quinzena de candidats. I quan tot sembla preparat perquè qui va ser el vicepresident de Barack Obama formalitzi les seves aspiracions, el passat ha trucat a la porta per qüestionar el seu comportament amb el sexe oposat. Dues dones han acusat Biden de tractar-les amb excessiva intimitat, un comportament que les va fer sentir-se incòmodes. No és la primera vegada que es qüestionen les formes de l’exsenador de 76 anys, molt físic en les seves interaccions personals, però aquesta vegada arriben en plena era #MeToo, un moment de baixa tolerància cap als comportaments sexistes i inadequats. 

Fins ara ningú ha acusat Biden d’agressió sexual. La denúncia és molt més subtil. “Em va posar la mà al voltant del coll i em va empènyer fins que es van tocar els nostres nassos”, ha dit Ammy Lappos referint-se a la seva trobada amb el vicepresident durant un esdeveniment de recaptació de fons celebrat el 2009. “Mentre m’empenyia pensava que m’anava a fer un petó a la boca”. Lappos afirma que el gest mai va arribar a ser sexual, però el va fer sentir-se incòmoda. “Hi ha un límit per a la decència. Un límit per al respecte. I quan el creues no t’estàs comportant com un avi afectuós. No és cultural. No és afectuós. És sexisme o misogínia”, li ha dit Lappos a un diari local. 

Internet està ple de vídeos amb escenes semblants de Biden, un polític planer i ideològicament centrista, propens a les abraçades afectuoses i el xiuxiueig a l’oïda en una cultura on l’espai vital és sagrat. Alguns l’han rebatejat despectivament com “el fastigós oncle Joe” “el president del vici”. Però el demòcrata s’ha defensat dient que, malgrat les incomptables encaixades, abraçades i expressions d’afecte i confort fetes al llarg de la seva carrera, mai es va comportar inadequadament. “Si algú suggereix el contrari l’escoltaré respectuosament. Mai va ser la meva intenció”, va dir en un comunicat. 

Versions oposades

Notícies relacionades

Els seus problemes van començar la setmana passada, quan Lucy Flores, una excongressista estatal demòcrata de Nevada, va explicar en un article com de malament es va sentir quan Biden es va aproximar a ella durant un acte de campanya el 2014 i la va agafar per les espatlles. “Vaig notar que s’anava acostant per darrere. Es va inclinar una mica més i em va ensumar els cabells. Em vaig sentir mortificada”, va escriure a la revista New York. “Va procedir a fer-me un gran petó molt lent a la part del darrere del cap. El meu cervell no va poder processar el que estava passant. Em vaig quedar avergonyida. En xoc. Confosa”, va afegir Flores. 

Enmig de la polèmica, Biden ha rebut el suport de Stephanie Carter, la dona de l’exsecretari de Defensa Ashton Carter, a qui Biden va tractar de forma molt afectuosa durant la jura del càrrec del seu marit el 2015. Ha explicat que aquell dia estava molt nerviosa i el gest del vicepresident, que la va agafar per les espatlles i li va agrair a l’oïda que permetés al seu marit acceptar el càrrec, la va ajudar a travessar la dificultat del moment.