APAGADES A VENEÇUELA

Maduro raciona el servei elèctric durant un mes

Les autoritats anuncien una reducció de la jornada laboral

Maduro diu que el Govern combat una guerra elèctrica que vol tornar boig el poble

20190402 431565 maduroguaidoe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Enmig de les protestes nocturnes per la falta d’una llum que no acaba de quedar-se a les cases, Nicolás Maduro es va aferrar a l’energia disponible per explicar als veneçolans que podien encendre un televisor o una ràdio que "estem en una situació greu". Els que van poder veure-ho van comprovar la inquietud a la cara del president l’autoritat del qual desconeixen els Estats Units i 50 països més. Maduro va parlar de racionament. 

"He aprovat un pla de 30 dies per anar a un règim d’administració de càrrega, d’equilibri en el procés de generació, de transmissió segura i de servei i consum al llarg i ample del país", va dir. "Patim un atac brutal que està sent investigat per la seva capacitat de fer mal", va dir, i va tornar a assenyalar el líder parlamentari Juan Guaidó. "Aquest és el pla de l’oposició colpista que vol generar violència i caos".

Segons Maduro, el primer atac contra la presa del Guri el de març, quan va començar una seqüència d’apagades nacionals, va ser "electromagnètic". En el segon van intervenir "infiltrats dins del servei elèctric" que funcionen com a "talps". Les autoritats, va assegurar, els estan buscant. L’últim sabotatge va tenir les mateixes característiques que el primer en moments que s’estava estabilitzant el sistema.

Per a Maduro "són cops d’una guerra elèctrica per tornar boig el poble". Mentre el president parlava, en diferents parts de Caracas es registraven incidents entre veïns i integrants de les Forces d’Accions Especials (FAES) de la Policia Nacional Bolivariana (PNB). Un dels xocs va tenir lloc a Coguix, escenari al gener d’un intent fallit d’aixecament militar.

Sense llum ni aigua

L’oposició insisteix a assenyalar que els problemes estructurals de la presa venen de fa temps i que la hipòtesi de l’atemptat és insostenible. El cert és que, com a part de l’ajustament energètic, el ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, ha anunciat l’establiment d’una jornada laboral reduïda, fins a les 2 de la tarda en institucions públiques i privades, juntament amb la suspensió de les classes pels "danys de consideració" que pateix el sistema elèctric del país. Rodríguez ha assenyalat que l’Executiu està treballant amb "tota la seva força" al costat dels treballadors de l’empresa elèctrica Corpoelec per estabilitzar el sistema. 

Les apagades han provocat també un problema de proveïment d’aigua potable, un dels detonadors més profunds del malestar social. A l’oest de la capital veneçolana, un territori considerat bastió del chavisme, es va sentir un crit col·lectiu que degué encendre les alarmes de les autoritats: "No vull cisterna, vull aigua de raig". 

Notícies relacionades

Es va perdre la raó

Rafael Ramírez, l’expresident de la petroliera estatal PDVSA durant els anys d’Hugo Chávez, va assegurar que "el país ha perdut la raó" i s’hi ha instal·lat "el caos i la disfuncionalitat com una cosa normal en la societat". Maduristes i opositors són, segons el seu criteri, responsables d’"aquesta absurda situació al convertir la política en un exercici d’irracionalitat". No obstant, Ramírez, que s’ha distanciat de Maduro el 2014, va considerar que "el pes més gran d’aquesta responsabilitat recau sobre el Govern i les institucions de l’Estat". El que passa, va afegir en aquest sentit, "no és producte d’un accident o una situació circumstancial". Veneçuela viu "una etapa obscurantista, retardada, en la seva dinàmica política i social, preparant-se per acceptar qualsevol desenllaç cruent, irracional i absurd".