INESTABILITAT A AMÈRICA LLATINA

Segueixen les apagades i les manifestacions a Veneçuela

Diosdado Cabello, segon home fort del chavisme, assegura que el règim «parla» amb l'oposició

diosdado

diosdado

3
Es llegeix en minuts

Veneçuela segueix entre apagades, protestes i carestia. Milers de veneçolans es van manifestar aquest dissabte pels carrers de Caracas i de l’interior del país per protestar contra les apagades després d’una setmana de talls de llum, dels quals els opositors acusen el Govern i els chavistes l’imperialisme i els dirigents de l’oposició.

Les activitats es van desenvolupar pacíficament tot i que al matí la Policia va dispersar amb gasos lacrimògens un parell de manifestacions antigovernamentals al centre de Caracas, on desenes de ciutadans demanaven la restitució del servei elèctric, tallat a diverses zones del país. Els detractors del Govern de Nicolás Maduro van organitzar desenes de protestes que van ser convocades pel líder opositor, Juan Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per unes 60 nacions, per rebutjar els talls d’electricitat que han paralitzat el país durant els últims 10 dies, des del 7 de març.

Marxa chavista

Les concentracions dels grups opositors es van produir de manera simultània en una marxa del chavisme en què van participar milers de persones i que va recórrer diversos carrers de Caracas. Els seguidors de Maduro van caminar des del centre i l’oest de la capital vestint el característic color vermell de l’anomenada revolució bolivariana en un ambient festiu que va incloure balls i distribució d’aigua potable en alguns casos.

El Govern va convocar mobilitzacions per expressar solidaritat al president Maduro i per condemnar el sabotatge elèctric que atribueixen a l’oposició i l’Administració dels Estats Units. Maduro no va assistir a l’acte principal, que va estar encapçalat per dirigents chavistes i que va ser tancat pel president de l’Assemblea Constituent veneçolana, Diosdado Cabello, considerat el número dos del chavisme, que va afirmar que l’oposició no ha pogut i no podrà treure el governant del poder.

Converses amb l’oposició

“Avui més que mai hem d’estar alerta, avui més que mai hem d’estar units com germans”, va dir Cabello. El dirigent de Partit Socialista (PSUV) va demanar als chavistes buscar els que estan “confosos”. “Busquem els que estan confosos, els que diuen que amb la dreta es pot conversar [...] que el millor és fer eleccions perquè hi hagi tranquil·litat, aquí les eleccions es van fer el 20 de maig i les va guanyar Nicolás Maduro”, va afirmar. Poc abans de dir això, el mateix Cabello va dir als periodistes que “amb gent de l’oposició hi ha reunions cada dia, ¡per descomptat! perquè no tots els sectors de l’oposició van de bracet amb la bogeria i molts d’aquests que hi van, estan dividits, aquests mateixos grups, també demanen parlar”.

Cabello també es va referir a les apagades i va dir que al darrere hi ha enemics del poble. “Qui crida a assassinar al poble, qui crida a massacrar al poble, qui ordena que li tallin la llum [...] a l’hora d’un conflicte és enemic del poble i el poble sap el que ha de fer”, va manifestar.

Manifestacions opositores

Notícies relacionades

Guaidó, cap del Parlament, va assistir a tres d’aquestes activitats als afores de Caracas i va aprofitar aquests espais per tornar a cridar als veneçolans a “armar un peo [protesta]” cada vegada que hi haguessin talls d’electricitat i aigua, com els que van passar aquesta setmana a tot el país. “Organitzarem un ‘peo’ cada vegada que sigui necessari per exigir els nostres drets, ja n’hi ha prou de burles”, va dir.

També va cridar a organitzar-se per expressar el descontentament amb el chavisme governant, al qual va tornar a responsabilitzar dels problemes a la xarxa elèctrica i a tota l’economia del país, i va dir que el moviment que encapçala està lluny d’apagar-se. “Per aquí n’hi ha alguns que diuen que això ja s’ha apagat, no riguin. L’únic que s’ha apagat és un règim que va deixar a les fosques els carrers del país”, va afirmar el polític que des que va jurar com a mandatari interí al gener va prometre treballar pel cessament de la usurpació que considera que Maduro fa de la Presidència.

Temes:

Veneçuela