ESTUDI ECONÒMIC

Un 'brexit' sense acord restaria 8 dècimes al PIB espanyol en cinc anys segons el Banc d'Espanya

L'informe destaca que en cas que finalment hi hagi una sortida pactada, l'economia espanyola amb prou feines l'acusarà

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009       economia     esta tarde el banco de 180827170753

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009 economia esta tarde el banco de 180827170753 / AGUSTIN CATALAN

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Banc d’Espanya calcula que en el cas que es produeixi un 'brexit' sense acord i desordenat, el creixement de l’economia espanyola es reduiria en una mica més de vuit dècimes al cap de cinc anys. L’entitat ha publicat aquest dimarts el document 'Brexit: balance de situación y perspectivas’, en el qual explica que la reducció del nivell d’ocupació seria similar, amb pèrdues acumulades de fins a 0,8 punts percentuals en cinc anys.

L’informe assenyala que el 70% de l’impacte total sobre l’economia espanyola correspondria a les conseqüències directes sobre el comerç bilateral amb el Regne Unit, mentre que la resta vindria explicada per l’efecte del 'brexit' sobre la resta de socis comercials d’Espanya, dins de la Unió Europea.

L’efecte de les exportacions

En termes dels components del producte interior brut (PIB), l’impacte més gran seria per a l’avanç de les exportacions, que podrien restar al voltant de 2,65 punts percentuals. Les importacions també es reduirien significativament (1,78 punts) per la reducció de la demanda per part del Regne Unit i en, menor mesura, per l’apreciació de l’euro.

Dins de la demanda nacional, l’efecte sobre la inversió podria ser substancial (1,15 punts menys), mentre que seria més moderat en el cas del consum (0,4 punts menys). En un escenari alternatiu de 'brexit' sense acord, però amb una sortida ordenada (relacions comercials conforme a les regles de l’Organització Mundial del Comerç), el Banc d’Espanya calcula que el creixement del PIB i l’ocupació es reduiria fins a 5 dècimes al cap de cinc anys. Les exportacions restarien 1,62 punts; les importacions 1,09 punts; la inversió 0,7 punts, i el consum 0,24 punts.

El millor escenari

En un tercer escenari de 'brexit' amb acord comercial, l’economia espanyola amb prou feines patiria, ja que el PIB i l’ocupació restarien només 0,02 punts en els cinc següents anys; les exportacions 0,09 punts; les importacions 0,08 punts; la inversió 0,04 punts, i el consum 0,01 punts.

El Banc d’Espanya considera que aquests resultats suggereixen que els costos per a l’economia espanyola derivats del 'brexit' podrien ser significatius, depenent de l’escenari que finalment es materialitzi, però "probablement no desmesurats".

Notícies relacionades

L’entitat alerta que els resultats s’han de prendre amb cautela perquè els supòsits de partida s’han pres d’un estudi previ del Banc d’Anglaterra, en el qual hi ha elements molt incerts com la reacció del tipus de canvi de la lliura i que no incorpora les mesures de contingència que han anat adoptant els Governs dels països de la UE.

En un altre apartat de l’informe, s’assenyala que les empreses espanyoles que comercien amb el Regne Unit són comparativament més grans i més productives que les que exporten a altres països, la qual cosa podria contribuir a esmorteir l’impacte potencial negatiu del 'brexit'.