INICIATIVA GOVERNAMENTAL

Rodrigo Duterte vol canviar el nom de les Filipines per oblidar el seu passat colonial

El president filipí es decanta pel terme malai Maharlika

264b963e-55ff-4ef8-93ec-4ae6022d4236-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, ha expressat la seva intenció de canviar el nom del país per tal d’eliminar la seva connotació colonial. L’arxipèlag asiàtic va ser batejat així el 1543, en honor al llavors futur rei d’Espanya Felip II. 

Segons Duterte, el nom de les Filipines, lligat a l’herència hispànica i cristiana, discrimina la comunitat musulmana filipina, que es concentra principalment a l’illa del sud, Mindanao.

"No tinc un nom en particular encara, però m’agradaria canviar-lo perquè es deu al rei Felip d’Espanya", va explicar diumenge a la nit Duterte en un acte a la província del sud de Basilan, tot i que fa un parell de setmanes va suggerir rebatejar el país com a Maharlika, que fa referència al passat prehispànic de les Filipines.

Un nom malai 

Maharlika era el terme malai que al·ludia a les primeres civilitzacions feudals que van habitar l’illa de Luzon, la més extensa de les Filipines, abans de la colonització dels espanyols, que es va prolongar més de tres segles, fins al 1898. "Ja ha passat molt de temps. Hi ha molts altres noms. A Mindanao o Luzon no hi queda islam, vam ser convertits brutalment. Els espanyols van matar tots els que no volien ser cristià", va assenyalar el mandatari.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que un president proposa canviar el nom de l’arxipèlag. El dictador filipí mort Ferdinand Marcos, del qual Duterte és admirador declarat, també va intentar, durant el seu extens mandat, modificar la denominació actual del país per Maharlika.

L’actual Constitució del 1987 permet canviar el nom del país si el Congrés es posa d’acord i després es ratifica en un referèndum per una majoria de la població.

Temes:

Filipines