RESOLUCIÓ JUDICIAL CONTROVERTIDA

El Suprem dels EUA avala la decisió de Trump de vetar els transgènere en l'Exèrcit

Un informe del Pentàgon afirmava que la incorporació a files d'aquestes persones "posa en risc l'eficàcia i letalitat militar" de les tropes

zentauroepp46495698 president donald trump speaks at a roundtable on immigration190110211547

zentauroepp46495698 president donald trump speaks at a roundtable on immigration190110211547 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Dos anys després que els tribunals frenessin la implementació del veto contra els militars transgènere a l’Exèrcit, el Tribunal Suprem dels Estats Units ha donat temporalment la raó a l’Administració Trump perquè pugui aplicar la nova normativa. La decisió és merament transitòria i no servirà per prejutjar el que determinin les instàncies judicials inferiors, però de moment permetrà alPentàgonimpedir l’allistament dels militars transgènere llevat que s’identifiquin amb el seu gènere biològic. En la resolució ha prevalgut l’opinió de la novamajoria conservadora al Suprem, que ha imposat el seu criteri percinc vots a quatre. La batalla judicial continua en els tribunals inferiors i res indica que aquesta hagi de ser l’última paraula.

La resolució representa un pas enrere en el temps, després que l’Administració deBarack Obamaaixequés la prohibició contra els transsexuals el 2016, sis anys després d’acabar també amb la política que impedia els homosexuals servir obertament a l’Exèrcit. La nova normativa els va obrir, al seu torn, les portes per sotmetre’s a operacions de canvi de sexe després de dècades de discriminació palmària. “No podem permetre que les barreres alienes a les qualificacions de les persones ens impedeixin reclutar i quedar-nos amb els més ben preparats per complir la missió”, va dir el llavors secretari de Defensa d’Obama,Ashton Carter.

Canvi radical d’Obama a Trump  

Segons dades del Pentàgon, gairebé 9.000 militars es van identificar el 2016 com a transgènere i 937 van ser diagnosticats amb disfòria de gènere, una condició que els va permetre iniciar el tractament per canviar de sexe. I així va ser fins que Trump va arribar al poder. A l’estiu del 2017, el president va anunciar per sorpresa un gir de 180 graus en les polítiques d’Obama. “Els nostres militars han d’estar centrats en una victòria decisiva i sense pal·liatius. No poden veure’s llastats pelstremends costos mèdics i la pertorbació que suposarien els transgènere en l’Exèrcit”, va escriure Trump a les xarxes socials.

Notícies relacionades

Poc després el Pentàgon va recolzar el seu posicionament a l’afirmar en un informe que la normativa d’Obama representa “massariscos per a l’efectivitat i letalitat militar”. Però la prohibició mai va arribar a entrar en vigor perquè va ser impugnada pels defensors dels drets de la comunitatLGBTi bloquejada als tribunals federals. Ara la decisió del Suprem torna a posar la roda en marxa, tot i que la prohibició s’aplicarà amb algunes excepcions. No impedirà el servei dels 900 militars que ja serveixen obertament com a transgènere ni de tots aquells que acceptin identificar-se amb el seu sexe biològic. Però sí que podria tenir conseqüències per a la resta.

“Desgraciadament, la suspensió per part del Suprem de les ordres preliminars dels tribunals inferiors significa que els valents militars transgènere seran acomiadats mentre es continua litigant el veto en els tribunals”, ha dit Jennifer Levi des de Legal Advocates & Defenders, una organització que defensa els drets de la comunitat LGBT.