Anar al contingut

imatge xocant

La policia francesa obliga a agenollar-se 146 estudiants detinguts | VÍDEO

El Govern obre una investigació després de l'arrest massiu de joves implicats en protestes

El Periódico

El ministre francès d’Educació, Jean-Michel Blanquer, ha anunciat aquest divendres que s’investigarà la detenció massiva de joves suposadament implicats en protestes organitzades al costat d’un institut a Mantes la Jolie i va considerar "xocants" les imatges de desenes d’ells obligats per la policia a agenollar-se.

"La imatge és forçosament xocant", va admetre Blanquer en una entrevista concedida a l’emissora France Inter en relació amb un vídeo que està suscitant polèmica, gravat ahir al costat del centre educatiu Jules Saint Exupéry d’aquesta ciutat de la perifèria de París.

Allà apareixen 146 joves de genolls, majoritàriament amb les mans al cap, vigilats per les forces de l’ordre que els havien detingut poc abans per haver participat, suposadament, en aldarulls.

Blanquer va demanar "cura" a l’hora d’interpretar aquestes imatges, va remarcar que estan "en un clima de violència excepcional" i va explicar que tot va començar amb uns joves aliens a l’institut, "professionals de la violència", que van aconseguir arrossegar alguns alumnes i van cremar papereres, van robar bombones de gas i van atacar la policia, que "va tractar de neutralitzar-los".

"Van passar coses molt greus", va indicar abans d’afegir que la majoria dels arrestats han sigut posats en llibertat ràpidament, mentre que alguns seran presentats davant del jutge, i que es durà a terme una investigació administrativa.

Segons el ministre, a tot França hi va haver ahir uns 300 centres educatius pertorbats per les protestes dels alumnes, dels quals 80 van ser bloquejats. Es van produir nombrosos incidents, que van acabar amb més de 700 detencions.

Mobilització excepcional per a aquest dissabte

Aquest moviment dels estudiants ha sorgit al caliu de la protesta dels 'armilles grogues’ que viu França des de fa setmanes, i que va degenerar en violència dissabte passat a París i en diferents punts del país.

El president francès, Emmanuel Macron, que no s’ha pronunciat públicament des de la seva arribada de la cimera del G20 de Buenos Aires diumenge passat malgrat la gravetat de la crisi, ho farà "a començaments de la setmana vinent", ha avançat el president de l’Assemblea Nacional, Richard Ferrand.

La raó que no parli abans de la convocatòria dels 'armilles grogues’ per a una nova manifestació dissabte a París que es tem que degeneri en violència és perquè no vol "atiar el foc", segons Ferrand.

Davant dels temors que, com la setmana passada, es repeteixin dissabte les escenes de guerrilla urbana, el primer ministre, Édouard Philippe, va anunciar ahir a la nit que s’està preparant "una mobilització excepcional" amb 89.000 agents de les forces de l’ordre a tot el país, dels quals 8.000 a París.

Són xifres superiors als 65.000 policies i gendarmes desplegats la setmana passada.