CRIM ORGANITZAT

Detingut el nou «'capo' dels 'capos'» de la Cosa Nostra

La policia italiana arresta a Palerm Settimio Mineo, successor de Toto Riina

zentauroepp46134760 settimino mineo  c   jeweller and new head of the sicilian m181204124207

zentauroepp46134760 settimino mineo c jeweller and new head of the sicilian m181204124207 / ALESSANDRO FUCARINI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Settimo Mineo, de 80 anys i joier de professió, és un desconegut per al gran públic italià, no obstant, era el nou capo de Cosa Nostra, la màfia de Sicília. Ha sigut detingut juntament amb 45 persones més en una operació batejada com a Cúpula 2.0. Els investigadors parlen del “‘capo’ de tots els ‘capos’” de la màfia italiana.

Després dels espectaculars cops del 1992 i 1993, en què van morir els jutges Giovanni Falcone i Paolo Borsellinola més antiga màfia d’Itàlia estava intentant reorganitzar-se, seguint les regles d’abans: una cúpula al cap i, en cascada, les diferents divisions territorials, amb un ferri ordre jeràrquic pel qual les decisions més importants es prenen a la cúpula. Des del 1993 i la desbandada patida per la divisió mafiosa entre favorables i contraris a l’estratègia de bombes i atemptats propiciada per Salvatore Riina, mai s’havien tornat a reunir i reorganitzar d’una manera jeràrquica.

La decisió es va concretar el passat 25 de maig, "en un lloc secret", segons han informat els investigadors, en què van participar els membres de la nova cimera mafiosa i representants dels territoris insulars. "Hem fet una cosa maca, penso que es tracta d’una cosa molt seriosa, amb belles persones, una cosa gran, amb gent gran i gent de tot arreu”, deia un dels arrestats al seu xofer, sense saber que el telèfon estava punxat per la policia. El loquaç mafiós li va explicar els detalls del restabliment de la jerarquia mafiosa.

Tornada als orígens

Federico Cafiero De Raho, fiscal nacional antimàfia, ha explicat que "amb la mort de Riina els caps dels 'mandamentos' –nuclis territorials– han sentit la necessitat de redisciplinar l’organització Cosa Nostra.

Durant les investigacions, han sortit a la llum relacions estables de Cosa Nostra amb les altres dues màfies més importants del país, la Camorra de Nàpols i la ‘Ndrangheta de Calàbria. La col·laboració intermafiosa es feia principalment per al trànsit de cocaïna i la gestió d’escombraries, que constitueixen, juntament amb la gestió dels centres d’acolliment d’immigrants, els dos capítols d’ingressos més grans de les màfies. Francesco Lo Voi, fiscal en cap de Palerm, ha definit la reorganització de Cosa Nostra com “una tornada als orígens”.

Notícies relacionades

Tots ells estan acusats d’associació per delinquir de tipus mafiós, extorsió, nomenament de testaferros per als seus béns, port d’armes sense permís i incendis contra adversaris o reticents a pagar el peatge mafiós.

Settimo Mineo havia ja rebut un atemptat el 1982, en què va morir el seu germà Giuseppe. Sis mesos abans havien assassinat un altre germà, Antonino. Als anys 80, quan gràcies a Falcone es va introduir per primera vegada el delicte d’"associació mafiosa", Mineo va ser condemnat a cinc anys i quatre mesos de presó. El 2006 va ser detingut de nou i va complir 11 anys de presó. Havia demanat i li havien concedit el passaport, perquè volia viatjar als EUA, però les autoritats d’aquell país li van negar el visat. Al sortir l’última vegada de la presó, es va proposar, per edat i experiència, com a mediador entre les diverses “famílies” mafioses de Sicília.

Temes:

Màfia Itàlia