TROBALLA DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

Els nazis també es transvestien

Un llibre fotogràfic de l'artista Martin Dammann mostra la cara oculta de l'Exèrcit nazi amb soldats que es vestien de dona malgrat la repressió d'un règim homòfob que podia costar-los la vida

zentauroepp45981749 internacional nazis que se vestian de mujeres colecci n181122111644

zentauroepp45981749 internacional   nazis que  se  vestian  de mujeres colecci n181122111644
zentauroepp45981879 colecci n martin dammann   hatje cantz editoral181122111615
zentauroepp45981887 colecci n martin dammann   hatje cantz editoral181122111635

/

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que està fent podria portar-lo directament a la presó, però tot i així somriu. Vestit amb una faldilla de tub i uns sostenidors, aquest fibrós tors masculí no dubta a contornejar-se davant una esvàstica i mostrar-se amb una total normalitat que contrasta amb l’absoluta prohibició d’aquesta època en blanc i negre.

Quan l’artista alemany Martin Dammann va començar a trobar fotografies d’aquest estil, va tenir clar que havia d’exposar una realitat invisibilitzada fins ara: els nazis també es transvestien. Durant gairebé 20 anys, aquest col·leccionista va viatjar pel món buscant fotografies aficionades, fins a 270 imatges prohibides que el van fascinar i que ha recopilat al llibre Soldier Studies, publicat a Alemanya per l’editorial Hatje Cantz.

Homes d’uniforme amb els llavis pintats, acompanyats per vestits de dona i coquetejant entre ells. La totpoderosa Wehrmacht, l’Exèrcit nazid’Adolf Hitler, va tenir una cara oculta molt femenina, esclats d’una sexualitat fora de la norma que sota les regles militars era fins i tot castigada amb l’execució.

Pràctica habitual

La fascinació de Dammann per aquestes fotografies el va portar a conèixer àlbums de particulars que mostraven moments molt íntims. Tal com explica en una xerrada telefònica amb aquest diari, vestir-se de dona ha sigut una pràctica habitual de soldats que ha quedat retratada durant la primera guerra mundial i entre les tropes americanes, franceses i angleses. No obstant, aquestes fotos "són particularment freqüents en els àlbums d’alemanys de la segona guerra mundial".

El context rere aquestes imatges és borrós. Així, l’autor del llibre reconeix que no hi ha manera de contrastar aquestes instantànies i només especula sobre els motius que podrien explicar aquesta petita rebel·lia del transvestisme a la viril Alemanya militar del Tercer Reich, una cosa que vincula a la tradició carnavalesca alemanya, a un mètode d’escapisme al front, així com a una sexualitat alternativa reprimida. "Tot i que la majoria de soldats eren heterosexuals, les orientacions homosexuals i transsexuals també es mostren amb una claredat inusual", afegeix.

Malgrat la duríssima repressió homòfoba del nacionalsocialisme, Dammann no ha trobat proves que aquests petits espectacles de cabaret realitzats entre soldats i oficials fossin castigats.

Berlín, capital gai

Notícies relacionades

Tot i que ocult i marginat, el transvestisme fa més d’un segle que es practica a Alemanya. Especialment en el període d’entreguerres retratat a Babylon Berlin, la capital alemanya es va convertir en epicentre d’una subcultura gai que atreia aquells que vivien una sexualitat allunyada de la norma.

Dones amb bigoti i esmòquing o homes amb faldilla i talons d’agulla eren habituals en els balls de disfresses de la nit berlinesa. Va ser aquesta efervescent escena de llibertat sexual la que va impulsar l’androgínia estètica que van acabar popularitzant mites del cel·luloide com l’actriu alemanya Marlene Dietrich. Un signe de rebel·lia en temps negres.