CRISI A CARACAS

Un 'català' a les masmorres de Maduro

L'oposició veneçolana denuncia la «flagrant violació de drets» en la detenció de Requesens

El diputat, la família del qual és originària de Mataró, se l'acusa de cooperar en el fallit atemptat amb drons

zentauroepp44937184 fotodeldia  car10  caracas  venezuela   07 09 2018   manifes180920123422

zentauroepp44937184 fotodeldia car10 caracas venezuela 07 09 2018 manifes180920123422 / Cristian Hernandez

4
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas

Els drons explosius que el passat 4 d’agost van sobrevolar el cel de Caracas amb l’objectiu d’acabar amb la vida del president veneçolà, Nicolás Maduro,van tenir un pla de vol tan breu com fallit va ser el seu desenllaç. Un mes i mig després, el que encara plana sobre l’ambient d’aquest país i de la comunitat internacional són les tèrboles circumstàncies que van envoltar a l’atac contra el mandatari. A les veus que qüestionen la veracitat del’atemptat  i que suggereixen que va ser orquestrat pel mateix Maduro per justificar un nou gir de rosca en les seves polítiques repressives s’ha de sumar la indignació suscitada entre l’oposició per la detenció de Juan Requesens, un dels acusats de cooperar en el suposat magnicidi i diputat electe entre les files de l’oposició del’Assemblea Nacional.

Requesens va ser detingut a casa seva la nit del 7 d’agost “sense ordre d’arrest, sense la menor justificació, violentant tot l’Estat de dret i la immunitat que garanteix el seu fur parlamentari”, revela el seu advocat, Joel García. L’ordenament jurídic veneçolà contempla que algú amb les esmentades prerrogatives només pot ser detingut si és sorprès in fraganti en la comissió del delicte. I en tal cas, ha de romandre custodiat en la seva residència mentre es notifica l’ordre al Tribunal Suprem i a l’Assemblea Nacional per obtenir l’autorització preceptiva que avali el procediment constitucional.

“Res d’això s’ha respectat. I s’han vulnerat altres drets fonamentals, com la necessitat de ser presentat davant d’un tribunal a les 48 hores del seu arrest, una cosa que no va ocórrer fins i tot una setmana després. O la possibilitat de comunicar-se amb la seva família, que amb prou feines l’ha pogut visitar una vegada, i d’una representació legal amb garanties: els seus advocats no l’hem vist des del passat 14 d’agost”, detalla el lletrat.

Els seus familiars sospiten que Requesens “ha sigut torturat” i temen que no s’estiguin respectant les necessitats de seguiment mèdic que necessita una persona sotmesa a cirugia bariàtrica per problemes de desordre metabòlic. “Exigeixo, com a pare i com a doctor, que se li sotmeti a una revisió per professionals de la nostra confiança”, explica el seu pare, Juan Guillermo.

Drets vulnerats

Després de la seva detenció el seu entorn i ell mateix van saber per fi que se l’acusava de fins a set delictes per un presumpte col·laboracionisme a l’ajudar a escapar fins a la propera Colòmbia un dels acusats de perpetrar l’atemptat. “Ell viatja amb freqüència a Colòmbia en compliment d’una de les seves principals comeses, el d’atendre els refugiats, la població que ha hagut d’emigrar al país veí perquè aquí la situació és insostenible en el tema polític i econòmic”, afegeix l’advocat. “El règim sempre fabula i inventa històries a la seva conveniència; d’allà la importància que l’opinió pública internacional i els seus governs coneguin la duríssima realitat en aquest país”, revela Juan Guillermo. Alimenten esperança especialment del recolzament a Catalunya i a Espanya, ja que Juan és besnet d’una família d’emigrants de Mataró.

Per acabar d’exaltar els ànims, el Govern de Maduro va divulgar un vídeo amb una confessió de l’arrestat que ha revoltat al seu entorn. “He consultat amb altres professionals sanitaris i coincidim que l’aspecte del meu fill en aquesta gravació demostra que està sota els efectes de substàncies químiques amb què sotmetre la voluntat de l’individu coml’escopolamina, o burundanga. Aquestes substàncies deixen algun tipusd’amnèsia  i ell va declarar davant de la jutge no recordar haver fet aquesta confessió”, argüeix el progenitor. Aquesta gravació i una altra en què apareix en roba interior i en males condicions higièniques “ni tan sols han sigut consignades per la fiscalia”, diu el pare.

Notícies relacionades

Segons l’opinió de les faccions opositores, al jove polític li està passant factura el seu actiu paper, primer liderant causes estudiantils i després “nombroses reivindicacions al carrer”. “Sempre ha sostingut la necessitat de rebel·lar-se contra la lamentable situació del país i de revertir-la, però pacíficament, servint-se de la Constitució i dels valors democràtics”, detalla Juan Guillermo. García denuncia que el règim de Maduro ha difuminat la separació de poders fins a deixar-lo en un de sol i que ara conspira contra el Parlament, l’únic òrgan electe, i l’últim obstacle per imposar la seva voluntat a conveniència. “Requesens és el primer diputat principal que està pres, però hi ha altres dirigents obligats a exiliar-se per eludir la persecució política que pateixen”, diu el lletrat.

Requesens pare coincideix i apunta al “caràcter psicòpata d’un règim dictatorial” que s’empara amb la repressió en lloc de vetllar perquè la població “deixi de furgar a les escombraries per poder menjar” i tinguiserveis sanitaris i educatiusde qualitat. “Maduro està més ocupat a disfrutar de sopars de luxe a Turquia mentre el seu poble passa gana, i a acusar persones com el meu fill que en preocupar-se per la prosperitat del país –revela Juan Guillermo–. Però estic segur que algun dia, qui s’assegui a la cadira dels acusats ja no serà el meu fill, sinó just els qui avui l’assenyalen”.