CRISI A CARACAS

Maduro viatja a la Xina per sol·licitar nou finançament davant del col·lapse econòmic

Pequín és el principal inversor en el sector energètic de Veneçuela i un aliat davant els EUA a la regió

undefined42303588 venezuelan president nicolas maduro gestures as he arrives f180913113257

undefined42303588 venezuelan president nicolas maduro gestures as he arrives f180913113257 / FEDERICO PARRA

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El president veneçolà, Nicolás Maduro, ha viatjat a la Xina per provar d’obtenir nous préstecs amb els quals pal·liar les conseqüències de la greu crisi econòmica que atravessa el seu país.  "Vaig amb grans expectatives i ens tornarem a veure [amb les autoritats xineses] en uns dies amb grans èxits", va dir el líder esquerrà dimecres en una transmissió estatal des de l’aeroport, sense donar detalls.

El Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina ha precisat que Maduro hi estarà de visita des d’aquest dijous fins dissabte, després de la invitació del president, Xi Jinping. "Recentment, el president veneçolà ha impulsat activament les reformes econòmiques, i ha provocat una reacció positiva de la societat", ha dit el portaveu del ministeri, Geng Shuang.

"Crec que una Veneçuela estable està entre els interessos de tothom. La Xina té fe que el poble i el Govern veneçolà podran manejar els seus assumptes interns dins del marc legal", ha afegit, explicant que aquesta visita és beneficiosa per a la confiança mútua de les dues parts, per impulsar la cooperació i per enfortir els llaços entre els dos països. 

Augmentar la producció

El vicepresident veneçolà, Delcy Rodríguez, que ja era a la Xina, ha confirmat els vincles d’amistat que els països tenen des de fa molt temps després d’una reunió amb el seu homòleg xinès, Wang Qishan, i ha assegurat la continuació d’una cooperació que ha estat "progressat constantment".  Rodríguez també s’ha reunit amb Zhang Jianhua, el president de la Corporació Nacional de Petroli de la Xina (CNCP), l’empresa estatal d’energia més gran. En la reunió també hi ha participat un representant de la companyia Petróleos de Venezuela (PDVSA). 

La CNPC ha comunicat a través del seu web que espera que les dues parts continuïn treballant per aprofundir els vincles en els sectors del petroli i el gas, i al mateix temps que pugui ajudar Caracas a augmentar la producció. La companyia asiàtica és un inversor fonamental en el sector energètic veneçolà i, a més, un dels principals impulsors del petroli del país llatinoamericàsota les polítiques de préstecs entre governs. 

Aliat anti-Washington

Notícies relacionades

Durant més d’una dècada, la Xina ha proveït més de 50 mil milions de dòlars a Veneçuela a travésd’acords de préstecs en el sector petrolífer, que van ajudar Pequín a assegurar-se el subministrament d’energia per a la seva economia de ràpid creixement, mentre reforçava alhora un aliat davant els interessos Washington a l’Amèrica Llatina. No obstant, el flux d’efectiu es va aturar fa gairebé tres anys quan Veneçuela va sol·licitar un canvi dels termes de pagament enmig de la caiguda dels preus del petroli i la disminució de la producció de cru, que va empènyer la seva economia estatal a un col·lapse hiperinflacionari.

El Ministeri de Finances de Veneçuela va anunciar el juliol que havia de rebre 250 milions de dòlars del Banc de Desenvolupament de la Xina per impulsar la producció de petroli, però no va donar més detalls. Caracas ja havia acceptat un préstec de 5 mil milions de dolares de Pequín per al seu sector petrolier, però encara no n’ha rebut la suma total. Asdrubal Oliveros, un consultor local que controla els préstecs xinesos, ha confirmat que Veneçuela estava a punt d’obtenir un nou préstec de 5 mil milions de dolares per finançar projectes financers, però quela Xina estava esperant que Maduro anunciés una sèrie de mesures econòmiques, inclosa una forta devaluació i controls monetaris més flexibles abans d’atorgar-lo.