CRISI A LA CASA BLANCA

Michael Moore compara Trump amb Hitler en el seu nou documental

La pel·lícula també afronta temes com els tirotejos a les escoles, les lleis d'armes i l'emergència mediambiental

undefined44929116 michael moore speaks with journalists as he attends the prem180907105747

undefined44929116 michael moore speaks with journalists as he attends the prem180907105747 / Arthur Mola

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El cineasta Michael Moore compara el president dels Estats Units, Donald Trump, amb Adolf Hitler en el seu provocatiu nou documental, "Fahrenheit 11/9", que va ser presentat dijous en el Festival Internacional de Cine de Toronto. El documental examina les forces que Moore considera van contribuir a la victòria electoral de Trump el novembre del 2016, a través d’un paral·lel amb l’ascens de Hitler al poder a l’Alemanya dels anys 30.

En alguns moments del documental se superposen les paraules de Trump sobre els vídeos de mítings de Hitler, mentre un historiador es refereix a l’ascens d’homes forts a posicions de poder. "Es tracta d’esbrinar com ens vam posar en aquest embolic i com sortirem d’això", ha dit Moore a la premsa abans de la projecció de la pel·lícula. "Si mirem cap enrere, ara podem veure com el camí va ser pavimentat per a Trump". 

Cridat a l’acció

La nova pel·lícula és una crida a l’acció per als nord-americans, ha dit Moore, que va guanyar un Oscar el 2003 per ‘Bowling for Columbine’, un documental sobre violència amb armes de foc.  "Estem en una guerra per recuperar el nostre país", ha afirmat el cineasta. "Qualsevol persona que no ho entengui estarà profundament decebuda pels resultats del que passarà els pròxims anys amb Donald Trump".

El títol ‘Fahrenheit 11/9’ és una referència a la matinada del 9 de novembre del 2016, quan el candidat republicà Trump va ser declarat oficialment vencedor sobre la candidata del partit Demòcrata, Hillary Clinton. En la pel·lícula, Moore considera que la culpa de la victòria de Trump es deu a les suposicions generalitzades que Clinton guanyaria i a l’atenció que els mitjans de comunicació van donar a les grans audiències que Trump va atreure als programes televisius. 

Animar la resistència

Aquesta mateixa setmana el 'The New York Times' va publicar un article anònim d’opinió que feia referència a l’existència d’"una resistència" a Trump dins de la seva pròpia administració i extractes anticipats del nou llibre del periodista Bob Woodward en què es ressalta la manera impulsiva com el magnat pren les decisions.

Notícies relacionades

El documental de Moore arriba després del seu espectacle a Broadway de l’any passat, en el qual el cineasta va utilitzar el seu humor satíric per criticar Trump i animar els liberals a convertir el ressentiment cap a l’agenda política republicana en resistència.

En el nou documental, Moore aborda una vegada més el tema de les armes, en concret els tirotejos massius a les escoles nord-americanes, així com la contaminació de l’aigua a la seva ciutat natal, Michigan. Al final de la presentació del documental, Moore va sortir a l’escenari, acompanyat d’alguns dels estudiants de l’escola de Florida que van encapçalar protestes a tot el país exigint lleis d’armes més estrictes. ‘Fahrenheit 11/9’ s’estrenarà a les sales de cine dels Estats Units el pròxim 21 de setembre.