UNA PRESIDÈNCIA POLÈMICA

La premsa diu prou a Trump

350 mitjans se sumen a la publicació coordinada aquest dijous d'editorials per denunciar "la guerra bruta" del president

Creix l'alarma perquè la seva incendiària retòrica, que els retrata com a "enemic del poble" i els acusa de fer "notícies falses", porti a la violència

zentauroepp44611874 topshot   us president donald trump chairs a meeting with ad180813122601

zentauroepp44611874 topshot us president donald trump chairs a meeting with ad180813122601 / BRENDAN SMIALOWSKI

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Aquest dijous, quan es faci de dia, els lectors i les audiències de prop de 350 mitjans de comunicació dels Estats Units llegiran, veuran o escoltaran un missatge similar en pàgines i espais editorials: aquests mitjans i els seus treballadors no són l’“enemic del poble”, una expressió de clars ecos totalitaris que ha utilitzat repetidament el president Donald Trump, sinó professionals respectables i una part vital del sistema democràtic. Aquests mitjans estan decidits a no quedar-se callats davant del que consideren una “guerra bruta contra la premsa lliure” i un “intolerable atac a la primera esmena” de la Constitució. I, com també han fet experts en drets humans, volen denunciar uns atacs que consideren “alarmants” i que temen que arribin a provocar violència.

La iniciativa de donar una resposta conjunta des dels espais editorials a Trump, davant de la qual no falten crítiques i detractors, va sortir de ‘The Boston Globe’. La va fer circular la responsable d’opinió del rotatiu, Marjorie Pritchard. I si per a divendres havia assegurat 70 recolzaments, dimarts la xifra superava ja els 200 i dimecres vorejava els 350.

Cada mitjà utilitzarà les seves pròpies paraules, però el missatge és unitari, ja surti de grans diaris com ‘The New York Times’ o el ‘Miami Herald’, d’un petit setmanari amb només uns milers de lectors com l’‘Steele County Press’ de Dakota del Nord o de ràdios, televisions i mitjans digitals animats a afegir-s’hi per la seva associació nacional. El 'Times’, de fet, va penjar ja dimecres a la tarda a la web el seu, titulat ‘Una premsa lliure els necessita’, i va afegir extractes i enllaços dels d’altres mitjans.

No tothom creu que sigui una resposta adequada. Polítics conservadors com Mike Huckabee parlen d’“un atac públic i deliberat” a Trump i els seus votants i mitjans com 'The Washington Post’ i 'The Wall Street Journal' han anunciat que no participaran en la iniciativa. I a ‘Politico’ Jack Shafer ha opinat que resultarà “contraproduent. Donarà a Trump la prova circumstancial de l’existència d’una camarilla de premsa nacional que s’uneix només per oposar-se... Tindrà nou material per atacar la premsa durant almenys un mes", ha escrit el reporter.

Un atac sistemàtic

Va ser només un mes després d’arribar a la presidència quan Trump va utilitzar per primera vegada la definició d’“enemic del poble” per a la premsa, una cosa en la qual el van precedir des dels nazis fins a Joseph Stalin per justificar les seves purgues.

Ha provat després repetidament de justificar que només es refereix a determinats mitjans, els mateixos que acusa de ser i propagar “notícies falses”, entre els que sol assenyalar directament el 'Times', el 'Post’, CNN, NBC o ABC.

En cap moment, no obstant, Trump ha desistit en els seus insults i l’atac sistemàtic contra la premsa. Només el seu primer any de mandat, segons una anàlisi de CNN, va utilitzar almenys 400 vegades la idea de mitjans, notícies o enquestes “falsos”. I ha arribat a l’orwel·lià  punt de dir als seus seguidors: “No us cregueu la porqueria que veieu d’aquesta gent, les notícies falses. El que esteu veient i llegint no és el que està passant”.

La seva vitriòlica retòrica és especialment accentuada en els seus missatges a Twitter i en els seus mítings. En un el 2 d’agost a Pennsilvània, va parlar de “notícies falses i fastigoses”, va anomenar els periodistes “gent horrible, horrorosa” i va dir que “no informen, només s’inventen històries”. Tres dies després, a la seva xarxa social favorita, va escriure: “Les notícies falses odien que digui que són l’enemic del poble només perquè saben que és veritat. Estic prestant un gran servei explicant això al poble americà. Provoquen a propòsit gran divisió i desconfiança. També poden provocar la guerra. Són molt perillosos i malalts”.

Menys confiança, més violència

L’èxit de la seva estratègia amb seguidors i votants és evident. Està minant la confiança en els mitjans entre els republicans, accelerant significativament la tendència que va arrencar abans que entrés en política. El 2000 el 45% dels conservadors confiava molt o bastant en la premsa i el 2008 el percentatge havia caigut al 26% però a finals de l’any passat s’havia enfonsat al 14%.

Notícies relacionades

Preocupen les actituds violentes i l’animadversió desencadenada cap als periodistes que es palpen en els seus mítings i més enllà. “Els missatges d’odi són més agressius que mai, les amenaces de mort més freqüents”, escrivia al juny la columnista de ‘The Washington Post’ Kathleen Parker. I recentment un columnista del ‘Times’, Bret Stephen, va compartir un missatge que algú havia deixat a la seva bústia de veu: “No porto un [rifle semiautomàtic] AR però una vegada que comencem a disparar-vos, malparits, no malparlareu com ara.  No valeu res, la premsa és l’enemic del poble dels EUA”.

Des de l’ONU, dos experts en llibertat d’expressió van denunciar a començaments de mes que els atacs de Trump als mitjans “són contraris a les obligacions del país de respectar la llibertat de premsa i el dret internacional”. I el sortint alt comissariat de Drets Humans, Zeid Ra'ad al-Hussein, ha qualificat la retòrica de Trump de “molt pròxima a la incitació de la violència”. “Potencialment podria i encara pot posar en marxa una sèrie d’esdeveniments que fàcilment podria portar a causar danys a periodistes que només fan la seva feina i potencialment a algun tipus d’autocensura”, li va dir dilluns a ‘The Guardian’.

Temes:

Donald Trump