GUERRA BRUTA EN L'ADMINISTRACIÓ

El redoblat duel de Trump amb Omarosa revela un ambient de desconfiança a la Casa Blanca

L'exassessora negra acomiadada, que el president ha anomenat "gossa", va gravar el seu acomiadament i el mandatari

zentauroepp44614808 mr09  washington  estados unidos   01 02 2017   fotograf a d180815221730

zentauroepp44614808 mr09 washington estados unidos 01 02 2017 fotograf a d180815221730 / MICHAEL REYNOLDS POOL

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump ha portat a la Casa Blanca tàctiques que va utilitzar com a empresari, des de gravar converses fins a protegir-se amb acords de confidencialitat, però sembla que els pupils han après del mestre. En els últims dies el president i Omarosa Manigault-Newman, una antiga participant del seu concurs de televisió realitat que va servir fins al desembre com a assessora a l’Ala Oest, han estat enfrontant-se públicament pel seu acomiadament. I tot i que un element clau en la història és el racisme (amb Manigault acusant Trump de ser racista i el president utilitzant la paraula “gossa” per parlar de la seva exempleada, que és negra), el redoblat i denigrant duel també revela la realitat d’una Casa Blanca marcada per desconfiança.

Diumenge Manigault-Newman, que està promocionant un llibre, va fer saber que havia gravat el cap de gabinet, John Kelly, mentre aquest l’acomiadava. La conversa va tenir lloc a la Situation Room, on suposadament els empleats no poden entrar amb dispositius electrònics. Dilluns va revelar que també havia gravat el mateix president quan li va trucar un dia després del seu acomiadament. I en declaracions a la CNN fonts de la Casa Blanca han reconegut que dubten que ella fos l’única que ha estat gravant les seves converses a l’Ala Oest.

El duel amb Omarosa ha posat també el focus en els acords de confidencialitat que Trump ha importat de la seva vida anterior com a empresari. Tot i que Manigault ha explicat que no en va firmar cap a l’arribar a la Casa Blanca, i assegura que li van oferir 15.000 dòlars al mes després de l’acomiadament per no parlar del president i la seva família, sí que en va firmar un prèviament quan va entrar a treballar en la campanya.

Notícies relacionades

Ara aquesta campanya l’ha demandat per trencar-lo i potser també que fos a aquest contracte previ al qual es va referir el president en un tuit.

Però el cas ha servit perquè la Casa Blanca, després de mesos negant-se a confirmar informacions que asseguraven que aquests acords eren la norma a l’Ala Oest, ara ho reconeguin. Ho han fet, intentant normalitzar-ho, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, i l’assessora de Trump Kellyanne Conway. En qualsevol cas, molts experts creuen que els acords de confidencialitat no tenen validesa per a empleats del Govern.

Temes:

Donald Trump