crisi migratòria

Malta acull els 234 emigrants i refugiats del barco humanitari 'Lifeline'

Els subsaharians rescatats en alta mar seran distribuïts a diversos països de la UE, Itàlia inclosa

zentauroepp43984702 topshot   this handout picture taken and released june 25  2180626180329

zentauroepp43984702 topshot this handout picture taken and released june 25 2180626180329 / FELIX WEISS

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Una trucada de Giuseppe Conte, primer ministre d’Itàlia, al seu homòleg maltès Joseph Muscat, i la mediació d’Espanya i França, han desbloquejat la situació del barco 'MV Lifeline' que porta a bord 234 emigrants i refugiats. La nau, que pertany a l’oenagé alemanya Mission Lifelina i que ha estat encallada en alta mar des de dijous passat, ja pot atracar al port de La Valletta, capital de Malta. Una vegada desembarquin, els emigrants seran distribuïts a diversos països de la UE, Itàlia inclosa. Conte ha dit que ha acordat amb el primer ministre de Malta que el barco "sigui sotmès a investigació" per determinar la seva nacionalitat "efectiva" i si la seva tripulació ha complert "el respecte de les regles del dret internacional".

El cap de l’Executiu italià ha afirmat que Itàlia "acollirà" "part" dels immigrants que van a bord del 'Lifeline', "en coherència amb el principi fonamental" de la proposta del seu Govern en matèria d’immigració, "segons el qual qui desembarca a les costes italianes, espanyoles, gregues i malteses, desembarca a Europa". Per la seva banda, el viceprimer ministre i ministre de l’Interior d’Itàlia, l’ultradretà Matteo Salvini, ha celebrat que el barco 'MV Lifeline' se sumi a l’'Aquarius' com el segon barco de rescat que pretenia atracar a Itàlia i ha acabat dirigint-se a un altre país per desembarcar els migrants.

"¡I dos! Després que el barco d’oenagé 'Aquarius' hagi sigut enviat a Espanya, ara li toca a l’oenagé Lifeline, que se n’anirà a Malta amb aquest barco fora de la llei que finalment serà confiscat”, ha assegurat Salvini. "Per a les dones els nens que de veritat fugen de la guerra les portes estan obertes, per a tots els altres no", ha assenyalat, abans de tancar el seu missatge a Twitter amb el lema "stop invasió".

Poques hores abans de la trucada de Conte, Salvini havia autoritzat dilluns a la nitque el barco de càrrega danès Alexander Maersk, amb 108 emigrants i refugiats, entrés al port de Pozzallo (Sicília), davant el qual estava des de divendres passat. El barco mercant feia dies que duia les persones que havien sigut rescatades al mar Mediterrani pel vaixell 'Lifeline' i que després van ser transferides al barco de càrrega.

Situació "absurda"

Notícies relacionades

Aquest dilluns, l’alcalde de la localitat siciliana de Pozzallo, Roberto Ammatuna, va demanar a Salvini que tingués un "gest humanitari" per permetre el desembarcament dels emigrants i refugiats rescatats. “Són éssers humans, no mercaderia, deixeu-los desembarcar”, havia escrit Ammatuna al ministre, i va qualificar la situació d’“absurda”, va dir Ammatuna,

L’Alt Comissariat sobre Refugiats de l’ONU (ACNUR) ha informat aquest dimarts que el 2017 van arribar a Espanya 13.354 emigrants,13.326 Itàlia i 13.120 a Grècia. El mateix any els morts en la travessia van ser 3.130, mentre que des de començament d’any han arribat a 1.063.