COMICIS LOCALS

La dreta s'imposa en bastions de l'esquerra en les municipals italianes

La Lliga i Forza Italia han vençut en gairebé la meitat de localitats en joc

zentauroepp43903128 epa4326  siena  italia   22 06 2018   el ministro de interio180625120218

zentauroepp43903128 epa4326 siena italia 22 06 2018 el ministro de interio180625120218 / FABIO DI PIETRO

2
Es llegeix en minuts

La coalició de centredreta s’ha imposat en la segona volta de les eleccions municipals que s’han celebrat a Itàlia, amb la qual cosa arrabassa al Partit Demòcrata (PD) ciutats històricament vinculades a l’esquerra com Siena, Massa, Pisa i Imola.

Prop de tres milions d’italians estaven cridats aquest diumenge a les urnes per renovar 75 ajuntaments en els quals cap partit no va obtenir més del 50% dels vots després de la primera volta del 10 de juny passat. Dels 75 municipis, el centredreta, format per partits com la Lliga Forza Italia va aconseguir guanyar en 28, i el centreesquerra es va imposar en 20, però va perdre ciutats considerades bastions de l’esquerra.

Després dels pèssims resultats en la primera volta, el Moviment 5 Estrelles (M5S) va aconseguir vèncer en cinc ajuntaments, com Avellino i Imola, però va perdre Ragusa, una ciutat que havia administrat en els últims cinc anys i on es va imposar Giuseppe Cassi, avalat per Germans d’Itàlia i una llista independent.

Crisi

Les eleccions, segons els analistes, confirmen la crisi que travessal’esquerra i la seva principal formació, el Partit Demòcrata, i se salden amb una victòria sobretot de la ultradretana Lliga, que està governant el país juntament amb el M5S.

En localitats de la regió central de Toscana, històricament d’esquerres, es van imposar candidats de la Lliga com Francesco Persiani, que va derrotar l’alcalde sortint del PD Alessandro Volpi a Massa. A Pisa va guanyar el candidat del centredreta, avalat per la Lliga i Germans d’Itàlia, Michele Conti, i a Siena va vèncer també Luigi de Mossi, del la coalició conservadora.

A Terni, a la regió d’Umbria (centre d’Itàlia), on el líder de la Lliga i ministre de l’Interior, Matteo Salvini, havia participat durant la campanya electoral, va guanyar el seu candidat, Leonardo Latini, al davant del dels seus socis en el Govern, el M5S, Thomas de Luca. 

Cau la participació

Notícies relacionades

La participació en aquesta segona tornada va descendir fins al 47,5% respecte al ja baix 67% del 10 de juny. El PD va prendre nota de la seva nova derrota, després de les eleccions del 4 de març passat, i Maurizio Martina, secretari general del partit després de la dimissió de Matteo Renzi, va afirmar que "hi ha molt a canviar, començant pel llenguatge".

Mentre que l’exministre Carlo Calenda va advertir que s’està portant el centreesquerra a "la irrellevància" i que és necessari canviar-ho tot, "des de les idees fins a les persones, passant per l’organització." "Històriques victòries de la Lliga en ajuntaments administrats per l’esquerra des de fa decennis. Gràcies. Com més ens insulta l’esquerra, més ens premien els ciutadans", va celebrar Salvini a Twitter. 

Temes:

Itàlia