CONFÚS ACORD AMB L'ACNUR

Israel anuncia un pacte amb l'ONU per reubicar 16.000 africans a Occident

Netanyahu cancel·la el seu controvertit pla d'expulsions massives i cita al Canadà, Itàlia i Alemanya com a països receptors dels immigrants traslladats

mbenach42751157 file   in this feb  24  2018 file photo  asylum seekers prot180402194507

mbenach42751157 file in this feb 24 2018 file photo asylum seekers prot180402194507 / Ariel Schalit

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Jerusalem

Israel ha anunciat aquest dilluns la cancel·lació del seu controvertit pla per deportar milers d'immigrants africans i un pacte amb l'ONU perquè, enlloc d'això, uns 16.000 es quedin al país i un nombre similar siguin siguin traslladats a països occidentals.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha citat CanadàItàlia Alemanya com alguns dels països que acolliran aquests immigrants, tot i que encara no semblen haver sigut informats del pla. La resta d'immigrants afectats, molts dels quals han sol·licitat asil, podran quedar-se a Israel, on van arribar il·legalment travessant a peu des d'Egipte, almenys durant els pròxims cinc anys.

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) ha confirmat haver assolit aquest acord amb Israel, però no ha citat els països que acceptarien aquests immigrants. Segons el pla, l'ACNUR s'encarregarà de traslladar durant els pròxims cinc anys 16.250 africans a països occidentals, mentre que Israel donarà seguretat jurídica i residència temporal a la resta.

Desmentiment italià i alemany

Un portaveu del ministre d'Interior alemany ha assenyalat que desconeix cap pla per reubicar immigrants africans des d'Israel a Alemanya. I a Itàlia, una font d'Exteriors ha declarat: “No hi ha cap acord amb Itàlia en el marc de l'acord bilateral entre Israel i l'ACNUR”.

La sort d'uns 37.000 africans a Israel suposa un dilema moral per a un Estat fundat com un refugi per als jueus que fugien de la guerra, la misèria o l'Holocaust. Mentre els progressistes defensen la seva acollida, el Govern dretà de Netanyahu ha sigut tradicionalment pressionat per les bases electorals nacionalistes per aconseguir la seva expulsió.

El pla d'expulsions massives, aprovat a principis d'aquest any, contemplava deportacions forçades a tercers països africans, i va aixecar una enorme polèmica, forçant canvis legals i obrint un intens debat en la societat israeliana, junt amb fortes crítiques de l'ONU i de grups defensors dels drets civils.

Eritreus i sudanesos

Malgrat multitudinàries protestes en contra, les autoritats van començar a enviar al febrer notificacions a 20.000 immigrants africans donant-los dos mesos per acceptar la deportació o ser empresonats indefinidament. El projecte afectava majoritàriament eritreus i sudanesos, arribats a peu pel desert del Sinaí, i de l'expulsió forçada se n'excloïa només uns 6.000: menors i pares i mares amb nens al seu càrrec.

Notícies relacionades

Netanyahu ha assenyalat que el seu Govern va fer el possible per seguir endavant amb aquest programa, però ha admès que “impediments legals i dificultats polítiques” per part dels tercers països involucrats, que no va identificar, van obligar a cancel·lar-lo i buscar una altra solució. “Tenim un nou acord, un nou pla, que està completament coordinat amb l'ACNUR i ha obtingut l'aprovació de diversos països europeus”, ha dit a Efe Shlomo Mor-Yosef, director general de l'Autoritat de Població en Immigració.

A Itàlia, la notícia ha sulfurat els polítics dretans. “Està fora de tota qüestió”, ha afirmat Roberto Calderoli, dirigent de la Lliga i president del Senat. “¿Hem oblidat que Itàlia té 600.000 immigrants il·legals per expulsar ella mateixa?”, ha afegit. Maurizio Gasparri, de Força Itàlia, s'ha declarat “estupefacte” davant el pla anunciat.