Milers de refugiats es protegeixen en edificis abandonats a Belgrad

Les oenagés alerten del perill de congelació d'aquestes persones si no són ateses

jjubierre36839922 a migrant eats a plate of free food during a snowfall outsid170111163459

jjubierre36839922 a migrant eats a plate of free food during a snowfall outsid170111163459 / MARKO DJURICA

2
Es llegeix en minuts

Amb la denominada ruta dels Balcans tancada oficialment el març passat, milers de refugiats es troben estancats a Sèrbia esperant asil o intentant continuar el seu viatge cap a altres països europeus. Només una part d’aquests, uns 6.000, estan emparats pel sistema oficial d’acollida en camps creats amb aquesta finalitat. Però n’hi ha 2.000 més que deambulen pel país, principalment a la capital, Belgrad, vivint en edificis abandonats, com l’antiga estació de tren. La seva situació s’ha tornat especialment dramàtica durant aquesta setmana a causa de la devastadora onada de fred que escombra Europa. Sèrbia, precisament, ha sigut un dels països on els termòmetres han baixat fins a valors de 30 graus negatius.

Centenars de persones, la majoria homes joves sirians, es protegeixen del fred a l’interior de l’antiga estació de tren de la capital sèrbia. Però no hi caben tots. A fora, als parterres, és impossible col·locar-hi cap més tenda. Les seves condicions són pèssimes. Intenten escalfar-se amb focs que es mantenen  encesos dia i nit i la més mínima condició higiènica i sanitària brilla per la seva absència. Diferents oenagés, entre aquestes Save the Children, insisteixen que hi ha menors del voltant de 10 anys sense cap mena de companyia.

«Ningú ens està ajudant aquí», explica a la BBC  Naeem, un refugiat afganès que va deixar el seu país per l’ofensiva dels talibans, i afegeix: «Hi ha moltíssims problemes perquè no hi ha lavabos, ni dutxes, ni aigua». Al seu costat, Habib, un pakistanès, assegura que «ningú es vol estar aquí». «Estem esperant que obrin la frontera», assegura, i puntualitza que ell potser la creuarà amb un contrabandista.

L’oenagé Metges Sense Fronteres (MSF) ha alertat dels creixents casos d’hipotèrmia i de l’alta probabilitat que hi arribi a haver morts si no s’ofereix a les persones un refugi que estigui condicionat per a l’hivern. El director general de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), William Lacy Swing, ha fet una crida als governs perquè responguin als perills mortals a què s’exposen els immigrants a causa de les baixes temperatures oferint-los ajuda alimentària i refugis que estiguin preparats.

Notícies relacionades

A la frontera de Sèrbia i Hongria, com a mínim cent refugiats s’esperen sota temperatures gèlides que aquest últim país els permeti l’entrada, ha informat la portaveu de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR), Mirjana Milenkovski, que afegeix que aquestes persones es neguen a ser traslladades a centres d’acollida per la por de perdre l’oportunitat d’entrar en territori de la Unió Europea. «No es volen moure de la frontera», assegura.

Des de fa uns mesos, grups de refugiats’apleguen a la zona de ningú entre Sèrbia i Hongria en tendes de campanya improvisades amb la intenció de pressionar les autoritats hongareses perquè obrin la frontera.