CONFLICTE CIVIL AL PRÒXIM ORIENT

Rússia assumeix la "guerra total" d'Assad contra els rebels a Síria

Experts russos no creuen possible una victòria militar del tàndem Damasc-Moscou a Alep, però només auguren una represa de la diplomàcia quan hi hagi una nova Administració als EUA

El Kremlin manté desplegats al país àrab al voltant de 4.000 militars, segons el cens electoral; entre els quals hi ha membres de les Forces Especials que lluiten amb l'Exèrcit sirià

A still image taken on September 27, 2016 from a drone footage obtained by Reuters shows people standing near craters and damaged buildings in a rebel-held area of Aleppo, Syria. Handout via Reuters TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

A still image taken on September 27, 2016 from a drone footage obtained by Reuters shows people standing near craters and damaged buildings in a rebel-held area of Aleppo, Syria. Handout via Reuters TV ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. / REUTERS TV (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«En la guerra de Síria, Rússia ja ha assumit plenament l’estratègia bèl·lica de Baixar al-Assad, que no va creure mai en el procés de pau, i l’ofensiva terrestre a Alep, amb suport rus, n’és la prova». En aquests termes s’expressa telefònicament Aleksandr Golts, analista militar independent i redactor en cap de la publicació russa 'Iezhenedelni Zhurnal'. «Però això no vol dir que sigui l’estratègia adequada», acaba puntualitzant.

    

Segons l’opinió de Golts, la fase de «guerra total» en què està el conflicte sirià, sense cap perspectiva a la vista per a la diplomàcia, radica en la «falta de confiança» entre Moscou i Washington. «Des del principi, no em vaig creure que els Estats Units i Rússia poguessin col·laborar a Síria; per a això era necessari una confiança entre els dos exèrcits que no hi ha», puntualitza Golts. I aquestes sospites mútues, segons opina aquest expert, tenen el seu origen «en la crisi d’Ucraïna». 

  

 Aquesta opinió és compartida, també en una entrevista telefònica, per Fedor Lukiànov, analista internacional i redactor en cap de la publicació 'Russia in Global Affairs'. «Els recels i les suspicàcies entre Moscou i Washington són un fet; el mateix president Barack Obama n’ha parlat públicament», sosté Lukiànov.

    

Golts, una de les veus més crítiques amb la política exterior del seu país, creu que, ara que Moscou ha optat per implicar-se a fons en la guerra de Síria, descartant una sortida negociada, al president Vladímir Putin se li presenta un complicat horitzó. «És evident que no hi ha cap possibilitat d’aconseguir una victòria militar sobre el terreny; per això el Kremlin compta amb tres sortides: o bombardeja l’oposició fins al final, o s’acaba retirant, sortint del país malparat de la contesa i perdent prestigi, o hi envia reforços militars terrestres».

    

El Kremlin evita fer comentaris al voltant de la presència de tropes terrestres al país àrab, i sosté, oficialment, que la seva intervenció es redueix a donar suport aeri al règim de Damasc. No obstant, gràcies al cens electoral de les legislatives celebrades recentment a Rússia, els mitjans de comunicació han pogut tenir una idea aproximada del nombre de militars russos que hi ha a Síria.

4.378 MILITARS RUSSOS

D’acord amb aquestes dades, un total de 4.378 ciutadans russos van emetre el seu vot en urnes mòbils desplegades fora de la capital, Damasc. Malgrat que abans de la guerra molts expatriats russos vivien a Síria, se sap que la gran majoria van tornar a l’esclatar el conflicte. Amb això es dedueix que el nombre de militars enviats ronda els quatre milers.

Notícies relacionades

    

A principis de mes, diversos bloguers van informar de la presència de forces especials russes en la conquista de punts estratègics al sud d’Alep després d’observar fotografies difoses en la premsa àrab. «Els soldats de les Forces Especials russes a la imatge apareixen totalment armats i amb uniforme, com si haguessin participat en el combat», va destacar Alexander Mercouris a 'The Duran'.