BCN refrigerarà les seves 170 escoles abans del 2030

El Pla Clima Escola, amb una inversió de 100 milions, ha portat a terme un estudi tèrmic per prioritzar els centres.

BCN refrigerarà les seves 170 escoles abans del 2030

helena lópez

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels principals problemes amb què es troba la ciutadania per intentar resoldre pràcticament qualsevol assumpte és el grotesc espectacle de les administracions passant-se la pilota les unes a les altres. La falta de climatització a l’escola catalana és un exemple clar.

El sistema educatiu –el contingut de l’escola– és responsabilitat de la Conselleria d’Educació, és a dir, de la Generalitat. Tot i això, els edificis i el seu manteniment –el continent–, depèn. Els instituts – centres de secundària– són responsabilitat del Departament, però les escoles de primària són competència dels ajuntaments.

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el Pla Clima Escola, que disposa d’un pressupost de 100 milions d’euros –provinents de la recaptació de l’impost turístic– per a la climatització d’un total de 170 centres educatius de la seva competència. És a dir, 149 escoles de primària, dos d’educació especial, tres instituts municipals i 16 instituts escola. La resta d’instituts, la gran majoria, queden fora al no ser el seu manteniment i reforma competència municipal.

És a dir, el pla preveu la climatització completa –de tot l’edifici– dels 170 centres que competeixen a l’ajuntament en els pròxims sis anys. Es farà en dues fases de tres anys, amb 84 centres entre l’any 2024 i el 2026, i 86 entre el 2027 i el 2029.

Comencen aquest any

La iniciativa començarà aquest estiu amb els primers 24 centres, assenyala Antoni Garcia Salanova, director d’equipaments educatius del Consorci d’Educació de Barcelona, que apunta que s’ha realitzat un mapa tèrmic per prioritzar les escoles. Remarca que les intervencions plantejades implicaran la incorporació de noves tecnologies i la instal·lació de plaques fotovoltaiques, però també les reformes "per evitar el malbaratament de les energies produïdes".

Un pla, el de la ciutat de Barcelona, que és aplaudit per Affac, la federació d’associacions de famílies d’alumnes, que n’exigeix al departament un altre en la mateixa línia per al conjunt del territori català, sobretot per no oblidar els instituts, una competència 100% de la conselleria.

Notícies relacionades

Malgrat la unanimitat en l’opinió que el model del Pla Clima Escola Barcelona és el camí a seguir –ja que inclou la totalitat dels centres i no consisteix a instal·lar aparells d’aire condicionat, amb l’evident empremta ecològica que això genera, sinó de transformar els edificis per fer-los més eficients energèticament–, moltes famílies de la capital catalana els preocupa la gestió del "mentrestant", sobretot a les escoles en les quals l’actuació no està prevista fins a l’última fase del pla: un lustre. "Els nostres fills són a l’escola avui, demà i l’any que ve, no poden esperar cinc anys", afirmen des de les AFA afectades.

Una de les escoles mobilitzades és l’Escola Pràctiques, a Sants-Montjuïc, centre que accedirà al Pla Clima el 2027. "Amb les obres a l’estació de Sants, just davant de l’escola, no podrem obrir les finestres, i això no només ens afecta a nosaltres, també la Jaume I: anem de la mà en aquesta reivindicació", explica Marta Fernández, que és membre de l’associació de familiars del centre. Aquesta entitat s’ha avançat al problema –al centre hi ha diversos nens amb asma i no poden estar exposats a la pols de les obres de l’estació de Sants"– i ha fet un pressupost per instal·lar dos ventiladors de sostre a cada aula. Estan pendents que els deixin fer la instal·lació.