Les violacions pugen més del 20% a Barcelona

El balanç del primer trimestre de l’any del Ministeri d’Interior indica que els delictes contra la llibertat sexual continuen a l’alça a la ciutat.

Dos agents dels Mossos atenen la víctima d’un delicte. | EL PERIÓDICO

Dos agents dels Mossos atenen la víctima d’un delicte. | EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La Junta Local de Seguretat de Barcelona del febrer passat indicava que els delictes contra la llibertat sexual a la ciutat van créixer el 2023 respecte a l’any anterior. Principalment les agressions sexuals amb penetració, que en van ser un 24,5% més, i els Mossos d’Esquadra van investigar l’any passat 3.759 denúncies de delictes sexuals específicament contra dones, cosa que suposa un augment del 33,5% respecte a l’any anterior. I és que el 86% de les víctimes són dones, per la qual cosa aquesta tipologia delictiva causa una alta alarma social, així com inseguretat en la ciutadania.

Aquesta violència sexual segueix la seva tendència a l’alça durant aquest 2024 a Barcelona: en els primers tres mesos de l’any ha augmentat un 20,5% comparat amb el mateix període de l’any passat, segons assenyala el Balanç Trimestral de Criminalitat del Ministeri de l’Interior.

En concret, els delictes contra la llibertat sexual a la ciutat han augmentat el primer trimestre del 2024 un 10%. Les violacions han pujat un 20,5%, mentre que els abusos o altres agressions sense penetració, un 4,5%. La majoria de les agressions sexuals que es denuncien es produeixen en un entorn pròxim a la víctima, el qual considera segur.

De fet, el 2023 els Mossos van rebre a tot Catalunya 4.401 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, que inclouen tant agressions sexuals com abusos o assetjament. La xifra dona compte tant de fets que van passar el 2023 com casos d’anys anteriors que la víctima va trigar a denunciar.

Problema social

Aquest tipus de delictes sexuals són un «greu problema social», segons fonts policials, i l’objectiu del Departament d’Interior és actuar en diversos àmbits, així com millorar l’atenció a les víctimes de violència sexual. Així, es pretén facilitar que puguin denunciar en un entorn poc hostil i davant agents especialitzats.

Responsables policials remarquen que els autors solen ser coneguts de la víctima, com parelles, exparelles o familiars, així com el seu cercle més pròxim. El nombre d’agressions sexuals denunciades en les quals l’autor era la parella o exparella va passar de 98 el 2022 a 199 el 2023 a Catalunya. Els Mossos tenen un pla d’acció contra les violències sexuals que compta amb un sistema integral d’atenció a les víctimes.

L’any passat a Barcelona hi va haver un 9% més de declaracions de víctimes i van pujar un 7% els expedients actius per delictes sexuals. Els Mossos i la Guàrdia Urbana realitzen dispositius conjunts en zones d’oci nocturn per garantir itineraris segurs cap al transport.

Notícies relacionades

El balanç d’Interior assenyala també que el total de delictes a Barcelona va baixar un 0,8% aquest primer trimestre del 2024 comparat amb el 2023. Tot i això, van pujar un 24% els delictes de lesions i un 13% els ciberdelictes.

Les estafes cibernètiques es disparen un 19%

Els ciberdelinqüents són els que millor s’estan adaptant a un món cada vegada més globalitzat i hiperconnectat. Ja no han d’estar presents per tal de cometre el seu delicte. A l’estar amagats i creure que no deixen cap mena de rastre cometen més ciberdelictes, com estafes virtuals, una tipologia criminal que no para d’augmentar a Catalunya en els últims anys. L’any passat els Mossos d’Esquadra van investigar 78.793 estafes vinculades a internet, cosa que suposa un 21,73% més que el 2022, en què es van registrar 64.727 denúncies per aquest tipus de frau. La tendència continua aquest any. En el primer trimestre del 2024 hi va haver un 19,2% més de ciberestafes a Catalunya comparades amb el mateix període de l’any anterior, segons el Ministeri de l’Interior. El conjunt de la cibercriminalitat va augmentar un 18,7% en els primers tres mesos de l’any respecte al 2023, majoritàriament estafes tot i que la resta de delictes que es cometen virtualment, com assetjaments o extorsions sexuals, van pujar un 2,5%.