Turquia, de porta d'entrada a objectiu gihadista

El país pateix des de fa un any una ofensiva terrorista de l'Estat Islàmic

icoy34498438 ambulance cars arrive at turkey s largest airport  istanbul 160628220828

icoy34498438 ambulance cars arrive at turkey s largest airport istanbul 160628220828 / OSMAN ORSAL

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / BARCELONA

Des de fa un any i mig, Turquia està en el punt de mira dels gihadistes. El país ha vist com la guerra civil que ha devastat la veïna Síria ha acabat per esquitxar-la, sobretot amb accions gihadistes contra els llocs turístics. Com a Tunísia, els gihadistes pretenen perjudicar greument un sector econòmic clau per al país.

Per a Turquia, el repte a afrontar és majúscul: intentar detectar terroristes arribats de Síria, un país del qual també han arribat centenars de milers de persones fugint de la guerra. És com buscar una agulla en un paller. Activistes de l’Estat Islàmic (EI) han aprofitat l’enorme flux humà de refugiats per camuflar-se i entrar en territori turc. Com alguns dels que van atemptar a París, alguns gihadistes es van traslladar a Europa. Però altres segueixen a Turquia integrats en les cèl·lules d’aquest país.

De fet, l’EI ha mostrat en diverses ocasions que disposa d’un llarg braç a Turquia. Així, en aquest país ha aconseguit assassinar uns quants activistes i periodistes que denunciaven les seves atrocitats a Síria. Han mostrat especial acarnissament per acabar amb el grup Raq­qa Mor Lentament, uns joves que des del sud de Turquia informaven dels crims que es cometien a la ciutat siriana que funciona com a capital de l’autoproclamat Estat Islàmic. Així, el 10 de novembre del 2015, un terrorista sirià va decapitar a la localitat turca de Sanliurfa dos periodistes membres d’aquest grup.

ÀMPLIA LOGÍSTICA

Aquesta entitat gihadista disposa a Turquia d’una àmplia logística que durant els últims anys ha fet servir per fer créixer les seves files. Així, a Turquia han volat la immensa majoria de voluntaris gihadistes sortits del Magrib i de països europeus. L’aeroport d’Istanbul era la seva porta d’entrada i, des d’allà, en autobús, es traslladaven a la frontera siriana. Una línia fronterera molt porosa. Els grups d’activistes sirians han denunciat que nombrosos gihadistes sirians que han resultat ferits en combat han sigut traslladats a Turquia per ser tractats. Per territori turc sortia, a més, bona part del petroli que l’Estat Islàmic extreia dels pous petrolífers de Síria.

I no és nou. Turquia va ser durant anys un lloc de replegament de molts dels mujahidins que van combatre a l’Afganistan. De fet, gihadistes marroquins van fundar a Istanbul el Grup Islàmic de Combatents Marroquins (GICM), l’organització filial d’Al-Qaida que va cometre els atemptats de Madrid de l’11-M.

OFENSIVA CONTRA ELS KURDS

Notícies relacionades

A més, de Turquia procedeixen bona part dels materials amb què els gihadistes fabriquen les seves bombes a Síria, segons un informe del centre d’investigació Conflict Armament Research (CAR, per les seves sigles en anglès). D’aquí es porta sobretot la pasta d’alumini que barrejada amb fertilitzants com el nitrat d’amoni o la urea és un dels explosius més comuns utilitzats pels gihadistes a l’Iraq i Síria.

Tot això ha portat el Govern turc a declarar des de finals de juny de l’any passat, quan un atemptat gihadista va matar 27 persones a la localitat de Suruç, la guerra a l’Estat Islàmic.