Un triple atemptat suïcida a l'aeroport d'Istanbul causa 41 morts i 239 ferits

Les autoritats atribueixen a l'Estat Islàmic l'acció, el setè atac terrorista que pateix el país des de començament d'any

Moment en què un dels terroristes, abatut a trets per un policia, fa explosionar la càrrega adossada al seu cos. / periodico

Moment en què un dels terroristes, abatut a trets per un policia, fa explosionar la càrrega adossada al seu cos.
L’aeroport d’Istanbul intenta recuperar-se després del sagnant atemptat.
Els líders mundials expressen el seu condol després del sagnant atemptat.
Dos terroristes s’han immolat a l’aeroport d’Atatürk i un tercer a la parada de metro més pròxima.
lpedragosa34499078 sdt12  estambul  turqu a   28 06 2016   investigadores foren160629000425

/

3
Es llegeix en minuts

Turquia ha tornat a ser per setena vegada aquest any blanc del terrorisme, aquesta vegada a la capital comercial, Istanbul. 41 persones van morir ahir i 239 van resultar ferides en dos atacs suïcides comesos a l’aeroport internacional Atatürk, a Istanbul. Tots els indicis apunten a l’Estat Islàmic.

Segons el governador de la ciutat, Vasip Sahin, els terroristes van ser tres en total. El ministre de Justícia, Bekir Bozdag, va confirmar que dos d’ells van irrompre en una de les terminals de l’aeroport Atatürk, el més gran del país, i van obrir foc amb fusells Kalàixnikov contra els passatgers abans de fer esclatar els explosius que portaven adossats al cos.

Alguns testimonis van explicar que l’atac es va produir a la vora d’un control de seguretat i que la policia va disparar contra els terroristes abans que fessin esclatar les bombes, sense aconseguir abatre’ls a temps. Una altra de les persones presents en l’atac va relatar, no obstant, que un dels uniformats va forcejar a terra amb un dels atacants, que al final va aconseguir detonar els explosius. També un passatger va tuitejar l’episodi anterior, precisant que l’agent en qüestió havia arribat a disparar contra el terrorista.

TAXIS AMBULÀNCIES

Així mateix, alguns testimonis van assenyalar que s’havia produït un tiroteig a l’aparcament de l’aeroport, fins i tot que s’havia registrat una altra explosió, fet que confirmaria la xifra facilitada pel governador d’Istanbul de tres terroristes. El governador, que va dir que la xifra de víctimes mortals podia augmentar amb les hores, a causa principalment de l’alt nombre de ferits que van ser traslladats als hospitals, no havia especificat, no obstant, al tancament d’aquesta edició, els llocs de l’aeroport on es van produir els atacs.

«Érem al control de passaports. Vam sentir un tiroteig. Eren quatre persones i van començar a disparar contra la gent. Llavors es van fer detonar», va relatar a la cadena de televisió CNNTürk Mini Iyidinc. Una altra testimoni, Gozde Aydinoglu, va dir haver escoltat «primer trets i llavors una explosió. Després trets una altra vegada i gent corrent per tot arreu».

Desenes d’ambulàncies es van desplaçar al lloc dels fets, encara que abans van ser els taxistes els que van començar a evacuar ràpidament les desenes de ferits als diferents hospitals de la ciutat.

Després de produir-se l’atemptat, els vols que tenien previst aterrar en aquest aeroport d’Istanbul van ser desviats a altres aeròdroms veïns i els que tenien previst enlairar-se van ser cancel·lats. En aquest cas, els passatgers van ser traslladats a hotels de la ciutat. La policia va evacuar les instal·lacions de tot l’aeroport, que és un dels més grans d’Europa.

Els atemptats que s’han registrat a Turquia últimament, set aquest any -comptant el d’ahir, és el nombre més elevat registrat en 12 mesos de les últimes dècades-, i el boicot que pateix el país eurasiàtic per part del Govern de Moscou des que avions turcs van abatre el novembre de l’any passat un caça rus, han tingut un efecte molt negatiu per al sector turístic del país, una de les seves principals fonts d’ingressos.

EL QUART ATAC TERRORISTA

Notícies relacionades

Els atacs d’ahir es van produir poques hores després que Turquia i Israel tornessin a restablir les seves relacions diplomàtiques, trencades el maig del 2010 quan soldats israelians van assaltar un vaixell turc que formava part d’una flotilla que portava ajuda humanitària a la franja de Gaza. En l’incident van morir deu activistes turcs.

L’any passat, l’aeroport Atatürk es va convertir en el tercer en trànsit aeri a Europa, superant el de Frankfurt, després del de Heathrow, a Londres, i el Charles de Gaulle, a París. Més de 61 milions de passatgers van utilitzar les seves instal·lacions el 2015.