REPERCUSSIONS DELS 'PAPERS DE PANAMÀ'

Macri repatria una fortuna que tenia a les Bahames

L'anunci presidencial coincideix amb una iniciativa del Govern argentí a favor del blanqueig de capitals

 

  / AFP

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Mauricio Macri repatriarà 18 milions de pesos (uns 1,3 milions de dòlars) que té en un altre compte bancari 'off shore' a les Bahames a la revelada en els 'papers de Panamà'. Pel fisc argentí, les Bahames són una jurisdicció que anomena "paradís fiscal". L'anunci va provocar opinions diverses. "Sí, ja vaig donar l'ordre a l'administrador", va informar el president sobre els seus fons. Amb aquests diners comprarà "lletres del Tresor argentí".

Macri va explicar l'existència d'aquest compte dies enrere quan va presentar la seva primera declaració jurada com a cap d'Estat. Aquesta revelació no va deixar de suscitar certa sorpresa perquè té lloc setmanes després que el seu nom i el del seu pare, el magnat Franco Macri, apareguessin en la profusa llista dels 'papers de Panamà'. Segons els documents a què va accedir el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), el president argentí va integrar el directori de la societat 'off shore' Fleg Trading Ltd, registrada a les illes Bahames entre el 1998 i el 2009. Aquesta relació mai va ser blanquejada en les seves declaracions jurades des que va assumir la direcció de Govern de la ciutat de Buenos Aires, el 2007. Després es va conèixer el nom d'una altra companyia radicada a Panamà, Kagemusha S.A., que data del 1981.

Ara el mandatari ha decidit treure a la llum un compte del qual no s'havia parlat i el coneixement del qual va tenir un impacte negatiu en la seva imatge. El ministre de l'Interior, Rogelio Frigerio, va considerar exemplar el seu gest. "Els funcionaris han de ser els primers" a repatriar els fons a l'exterior. Es calcula que  els argentins acumulen més de 200.000 milions de dòlars fora del seu país. I per dissipar més sospites, Macri va expressar al seu torn la seva decisió que el seu patrimoni sigui administrat per un fideïcomís cec, una eina amb la qual aspira a evitar incompatibilitats amb les seves inversions privades durant els seus anys com a president.

L'anunci de Macri es coneix en un moment de problemes comptables que han obligat el Govern de dretes a impulsar una mesura que, mesos enrere, mentre estaven a l'oposició, consideraven repudiable: el blanqueig de capitals

DENÚNCIA JUDICIAL

Notícies relacionades

En aquest context, la dirigent kirchnerista Gabriela Cerruti va denunciar judicialment Macri per la seva última declaració jurada en què el seu patrimoni es va incrementar un 124%. "Ens trobaríem davant una clara sospita que s'ha enriquit il·legalment", va dir. Cerruti és al seu torn l'autora d'una polèmica biografia del mandatari, 'El Pibe'. Per la dirigent, "la situació descrita, que implica una rendibilitat dels seus actius molt difícil d'explicar, hauria de ser verificada amb la mateixa informació brindada en detalls pel declarant dels seus ingressos nets anuals".

A Cerruti també li ha cridat l'atenció que Macri informés en la seva declaració sobre un préstec per 1,5 milions de dòlars al seu amic personal i propietari d'una de les principals empreses constructores del país, Nicolás Caputo. Macri, a més, va declarar un altre préstec a favor del seu exministre d'Hisenda i actual alcalde de la localitat de Lanús, a  Buenos Aires, Néstor Grindetti, el nom del qual també ha aparegut als 'papers de Panamà'.