Repercussions a l'Argentina dels 'Panama Papers'

Macri, en dificultats per l'aparició d'un compte 'offshore' no declarat

Les revelacions d'ICIJ tenen lloc quan el president busca presentar-se com el símbol d'una nova era de transparència

lpedragosa33373138 was01  washington dc  ee uu    31 03 2016   el pre160403200242

lpedragosa33373138 was01 washington dc ee uu 31 03 2016 el pre160403200242 / Ron Sachs POOL

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Dels més d'11 milions de documents filtrats per Wikileaks i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ), un sol nom provoca al Govern argentí un esperat contratemps, i no es tracta del de Leo Messi. L'aparició del president Mauricio Macri als 'papers de Panamà' l'ha obligat a donar explicacions que l'oposició kirchnerista ha considerat insuficients, en el millor dels casos. I això passa quan el president es vol projectar com el líder d'una nova era de transparència política. 

D'acord amb la investigació, en la qual va participar el diari 'La Nación' de Buenos Aires, el mandatari va formar part juntament amb el seu pare, Franco, i el seu germà Mariano del directori de la societat 'offshore' Fleg Trading Ltd, registrada a les illes Bahames entre el 1998 i el 2009. Aquesta relació mai va ser reconeguda en les seves declaracions jurades des que va assumir la direcció del Govern de la ciutat de Buenos Aires, el 2007.

El primer que ha sortit a donar explicacions ha sigut el portaveu del president, Iván Pavlovsky, que ha dit que Macri no va declarar Fleg Trading Ltd. com un actiu perquè la companyia estava vinculada amb el grup empresarial de la seva família. “Mauricio Macri va ser designat ocasionalment com a director, sense participació accionària. La seva actuació va ser circumstancial i només va cobrir formalment el càrrec en el directori”. I ha afegit: “El president no ha declarat aquest actiu en la seva declaració jurada fiscal, ja que només s'han de consignar els actius i mai ha sigut accionista d'aquesta societat, de manera que no correspon incloure-la”.

La titular de l'Oficina Anticorrupció i exdiputada del PRO, el partit de Macri, Laura Alonso, ha considerat que no ha d'investigar res. “Constituir una societat en un paradís fiscal no és delicte en si mateix, senyors”, va escriure al seu compte de Twitter

PROCÉS JUDICIAL

Macri i Messi no són els únics argentins que apareixen als 'papers de Panamà'. També hi figuren un exministre del president en els seus temps d'alcalde, Néstor Grindetti, i un secretari personal de l'extint Néstor Kirchner, Daniel Muñoz.

Les revelacions es coneixen en moments en què el Govern llança una forta campanya contra la gestió anterior, a la qual responsabilitza dels problemes econòmics i socials existents. La família Kirchner no ha desaprofitat l'ocasió per trencar el silenci.

Notícies relacionades

A 10 dies de la primera presentació judicial de l'expresidenta, en una causa en què s'investiguen accions del Banc Central per reglar el preu del dòlar, els Kirchner han assenyalat que Cristina Fernández “ha sigut una de les denunciants internacionals més fermes contra aquesta lamentable pràctica d'evasió i rentat en paradisos fiscals”.

“Reiterem: la família Kirchner no té cap compte, ni societat ni bé de cap tipus a l'exterior, i en el moment en què decidíssim adquirir-ne un, figuraria com correspon a l'oficina anticorrupció i altres organismes pertinents, ja que com sempre va dir Néstor, parlem i actuem de cara al poble argentí. Qui sí que està esmentat i amb protagonisme central en les revelacions d'avui, lamentablement per al nostre país, és ni més ni menys que el president de la República, Mauricio Macri”.