LA TREVA A SÍRIA, A UN PAS DEL COL·LAPSE

L'aviació siriana castiga sense pietat Alep en un assalt a gran escala

L'atac deliberat a un hospital per l'aviació del règim o els seus aliats mata almenys 27 persones, inclòs l'últim pediatre que quedava en aquesta ciutat

El mediador de l'ONU, Staffan de Mistura, viatjarà a Moscou per demanar al Govern rus que pressioni el seu aliat sirià, que cessin els embats i salvar el procés de pau

Imatges del rescat de víctimes després del bombardeig contra un hospital d’Alep. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El 'cessament d'hostilitats' pactat per Rússia i els EUA el febrer passat es troba a un pas del col·lapse, arran de les últimes massacres provocades pels bombardejos de l'aviació del règim sirià els seus aliats. Almenys 27 persones van perdre la vida, incloent-hi l'últim pediatre que treballava als barris de la ciutat sota control insurgent, a més de tres nens. L'enviat especial de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura, té previst viatjar pròximament a MoscouMoscou, segons va anunciar Ria Novosti, amb l'objectiu no declarat d'exercir pressió sobre les autoritats russes perquè al seu torn influeixin a Damasc i s'aturin els bombardejos sobre objectius civils, que en els últims dies han fet un centenar de morts, i que amenacen d'arruïnar els esforços per reduir el nivell de violència i encarrilar un procés de pau.  

Segons les informacions procedents d'Alep, l'atac ha seguit un patró semblant a tants altres ocorreguts en els cinc anys de la guerra siriana. L'hospital Al Qods, recolzat per Metges sense Fronteres (MSF), ha sigut destruït per un atac directe i en aparença deliberat. En el bombardeig han mort tres doctors, i el centre ha quedat completament destruït. Tots aquests incidents, segons coincideixen molts observadors, ja semblen formar part d'una temptativa d'assalt a gran escala per part del règim sirià i les forces que el recolzen contra els bastions rebels a l'est de la ciutat. 

AVANÇ GOVERNAMENTAL

L'agència ABNA ha informat que les forces sirianes intentaven avançar en direcció dels districtes d'Al-Khalidiyah, Tishreen i Bani Zayd contra milícies pertanyents a l'Exèrcit Sirià Lliure, Ahrar al-XamJaysh al-Mujahedeen i Jabhat al-Nusra, lleials aquests últims a Al-Qaida i no coberts per la treva russo-nord-americana. Segons fonts militars dels EUA, Rússia està reposicionant en aquest escenari al nord del país àrab part de les armes pesants utilitzades en la recent conquista de Palmira, situada molt més al sud.

L'Observatori Sirià per als Drets Humans (OSDH), amb seu a Londres, ha assegurat que les forces rebels, al seu torn, havien causat la mort d'una quarantena de civils en zones a mans del Govern a causa dels trets de morter realitzats des de les seves posicions.

Els bombardejos deliberats contra objectius civils per part de Damasc i aliats han sigut una constant des de l'inici del conflicte. Al febrer, l'aviació de Rússia va ser acusada de portar a terme un bombardeig també deliberat i coordinat contra hospitals  també deliberat coordinat tutelats per MSF en diversos punts de la zona sota control insurgent.

Mitjans de comunicació i oenagés van denunciar llavors que el Kremlin havia acabat assumint les tàctiques de 'tierra cremada' del règim de Baixar al-Assad, buscant provocar un nou èxode massiu de refugiats sobre les fronteres de la UE i convertint els centenars de milers de fugits sirians en un "arma més" en la pugna que enfronta els Vint-i-vuit i Moscou, fomentant la discòrdia interna. Precisament, la gestió d'aquesta marea humana és constant font de dissensions i problemes entre els estats membres de la Unió, que no aconsegueixen acordar o complir quotes i cedeixen a la temptació de limitar el lliure moviment dins de l'espai Schengen.

MSF, per la seva part, ha enviat tuits amb el 'hastag' #notatarget ('no és un objectiu', en anglès) per denunciar la situació als centres que gestiona.

Notícies relacionades

Això sí, analistes militars i observadors fa dies que destaquen que la retirada parcial russa anunciada al març pel president Vladímir Putin en realitat ha sigut una reestructuració de les forces desplegades al país àrab. A la base de Khmeimim hi ha alguns avions Sukhoi, i els aparells que van tornar fa un mes han sigut substituïts per helicòpters d'atac KA-52 , dissenyats per destruir objectes terrestres com tancs i blindats, i MI-28N, que reben el nom de 'caçador nocturn' i amb capacitat de realitzar missions tant durant el dia com la nit.

En opinió d'aquestes fonts, el Kremlin pretén, amb aquest joc de replegaments i desplegaments, modificar la naturalesa del conflicte sirià, i convertir-lo en una mena de "guerra secreta" que no genera titulars als mitjans de comunicació occidentals però que manté els nivells de mortaldat previs a l'anunci de la retirada parcial.