BALANÇ A MOSCOU

Putin proclama que la missió a Síria ha sigut un excel·lent entrenament per a les Forces Armades russes

El líder del Kremlin recorda que en cas de necessitat, el dispositiu militar de Rússia al país àrab es pot tornar a desplegar "en hores"

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Després de gairebé sis mesos de bombardejos aeris a Síriasis mesos, per a Rússia ha arribat el moment de fer balanç. En una cerimònia d'entrega de medalles als militars que han servit al país àrab celebrada aquest dijous al Kremlin, el president rus, Vladímir Putin, ha proclamat que la missió ha sigut un èxit i un excel·lent mètode d'entrenament per a les Forces Armades del seu país, que es troben en aquests moments en un profund procés de renovacióprocés de renovació. Intentant desbaratar els insistents rumors de diferències amb el seu aliat, el president sirià Baixar al-Assad, el líder del Kremlin ha recordat que el replegament va ser acordat amb Damasc, i que en cas de necessitat, el dispositiu rus pot ser desplegat de nou "en hores".

"Ningú ha inventat una manera més eficaç de perfeccionar la mestria militar que les accions de combat real; per aquesta raó, és molt millor gastar i usar els recursos militars en el combat que en les condicions de (entrenament en el) polígon", ha assegurat Putin en declaracions recollides per TASS. La intervenció russa a Síria va començar el 30 de setembre del 2015 i ha consistit en una mitjana de 60-80 vols diaris des de la base de Khmeimim, principalment amb avions d'atac SU-24 i SU-34 i supermoderns caces SU-35 i fonamentalment contra objectius de l'oposició a Assad, lluny de les zones amb presència d'Estat Islàmic. Segons les oenagés, al voltant de 2.000 civils han perdut la vida com a conseqüència dels bombardejos russos -en alguns casos "deliberats", insisteixen- en una campanya militar el ritme i l'agressivitat del qual va superar el de la coalició encapçalada pels EUA, afirmen aquestes fonts.

TANCAR ESPECULACIONS DE DIFERÈNCIES AMB ASSAD

Amb la presència del primer ministre, Dmitri Medvédev, el ministre de Defensa, Serguei Xoigu, i alts càrrecs de l'Exèrcit, Putin ha volgut tancar les insistents especulacions de diferències de criteri amb el seu aliat, el president Assad. "La decisió de replegar gran part dels nostres soldats i tècnica militar va ser acordada amb Assad, que va ser prèviament informat dels nostres plans", ha subratllat el líder del Kremlin.

La intervenció durant la vistosa cerimònia a la sala Sant Jordi del Kremlin ha servit també per recordar que "en cas necessari, en qüestió d'hores, Rússia pot reforçar el seu contingent a la regió en les dimensions proporcionals a l'amenaça". I també ha inclòs una amenaça contra qualsevol temptativa de modificar l'estatus quo actual, donant a entendre, a la vegada, que la presència militar de Rússia a Síria no estava en cap moment en qüestió.

"Tots els nostres socis (EUA i altres forces presents a Síria) estan advertits i avisats: els nostres sistemes de defensa antiaèria respondran contra qualsevol objectiu que considerem una amenaça per als militars russos, vull subratllar, qualsevol objectiu", ha advertit. Després d'haver fet caure un avió rus per part d'antiaeris turcs, Rússia va desplegar bateries antiaèries de míssils S-400S-400, amb un radi de 400 quilòmetres, i va impossibilitar en la pràctica una eventual imposició d'una zona de no sobrevol sobre Síria que no compti amb el vistiplau de Moscou.

El mandatari ha aprofitat l'ocasió per xifrar el cost de la missió russa: ha costat 33.000 milions de rubles, uns 425 milions d'euros, que ja han sigut inclosos en el pressupost.      

Notícies relacionades