"Hi haurà un efecte dòmino"

Els directors de ‘La fugida’ creuen que el documental servirà per descobrir nous casos de pederàstia. «S’obre la capsa de Pandora, que és molt profunda», afirma Anna Petrus, directora del DocsBarcelona.

"Hi haurà un efecte dòmino"

J. G. Albalat

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Estic convençut que hi haurà un efecte dòmino. Sortiran nous casos. Abans de la projecció del documental ha vingut una noia i m’ha dit que en va ser víctima". Així de contundent es va expressar ahir Josep Morell, un dels directors, juntament amb Marc M. Sarrado i Guillem Sánchez, periodista d’aquest diari, del documental La fugida), coproduït per EL PERIÓDICO –mitjà del grup Prensa Ibérica–, 3Cat i Ottokar, i en el qual es descriuen els abusos sexuals comesos per professors i religiosos d’escoles dels jesuïtes a Barcelona com Francesc Peris i Lluís To.

El reportatge està basat en el treball del periodista Guillem Sánchez, que ha dedicat vuit anys de la seva carrera a investigar els atacs sexuals a menors en centres docents religiosos. "S’obre la capsa de Pandora, que és molt profunda", va reconèixer Anna Pretus, directora del festival DocsBarcelona, marc en el qual es va preestrenar ahir la pel·lícula.

El reportatge segueix la pista d’aquests dos depredadors sexuals que van ser traslladats a Bolívia després de descobrir-se que havien abusat d’alumnes. A l’altre costat de l’Atlàntic, segons els testimonis recollits al documental, van continuar agredint sexualment menors que anaven a l’escola dels jesuïtes de Cochabamba. Els relats esgarrifosos de les víctimes, tant a la capital catalana com al país sud-americà, descriuen l’ambient de terror que van patir els exalumnes que van caure en les urpes d’aquests dos pederastes. "L’olor és una de les coses que se m’han quedat al cap", recorda un dels antics alumnes, ara adults.

Després de la seva preestrena d’ahir, el documental s’exhibirà a diverses sales comercials de Catalunya. El 18 de juny s’estrenarà en el programa Nits sense ficció de TV3. "És una aposta forta i estratègica de TV3", va reconèixer David Bassa, director de documentals de 3Cat.

Notícies relacionades

Enviats a Bolívia

La fugida s’endinsa a la rebotiga dels casos de Francesc Peris i Lluís To –el primer, del centre del carrer Casp, i el segon, del Sant Ignasi de Sarrià, tots dos a Barcelona– que van ser exiliats a Bolívia després de cometre abusos. En el reportatge no només es dona veu a testimonis fins ara inèdits, com Laura Calzada, víctima de Peris, o Alessandra Martín, abusada per To, sinó que es dibuixa un patró d’abusos i submissió aprofitant la vulnerabilitat dels menors. En el cas d’aquests dos sacerdots, també perfila una manera d’actuar dels jesuïtes quan es descobrien els abusos: els educadors eren enviats a Bolívia. "Hi havia un sistema establert per treure’s els problemes de sobre", reconeix un dels directors del reportatge, Josep Morell. És una història "incòmoda", però, al seu entendre, era un "deure" explicar-la per "justícia", afirma.