VISITA A ALEMANYA

Obama enviarà 250 soldats a Síria

El president nord-americà anuncia que reforçarà la lluita contra l'Estat Islàmic amb suport als combatents sirians

El mandatari aprofita el seu últim dia de visita per alabar la seva aliança amb la Unió Europea i el paper de Merkel en la crisi dels refugiats

mtlopez33666621 german chancellor angela merkel looks on as u s pr160425193924

mtlopez33666621 german chancellor angela merkel looks on as u s pr160425193924 / Carolyn Kaster

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barack Obama reforçarà la lluita contra el terrorisme. El president dels Estats Units enviarà 250 soldats addicionals de les forces especials a Síria per proporcionar suport logístic a les tropes sirianes que combaten sobre el terreny contra l'Estat Islàmic (ISIS). “Volem accelerar la lluita i creiem que els nostres cossos especials poden jugar un paper crític”, ha explicat el seu assessor en seguretat nacional Ben Rhodes.

En un discurs pronunciat a la fira comercial de Hannover, el mandatari nord-americà ha tornat a advocar per una forta cooperació antiterrorista amb la Unió Europea que permeti evitar atemptats gihadistes com els perpetrats a París i Brussel·les els últims mesos. Obama, que ha vinculat aquesta lluita contra el terrorisme als sistemes de seguretat i espionatge, ha evitat parlar més d'un tema molt controvertit a Alemanya després que les filtracions d'Edward Snowden revelessin que la NSA havia espiat la cancellera Angela Merkel. “Entenc que hi hagi escepticisme, però és bo que els nostres serveis d'intel·ligència puguin col·laborar per aturar altres intents d'atacs”, ha insistit.

Com ja va fer ahir després de la seva reunió amb la seva homòloga alemanya al palau de Herrenhausen, Obama ha remarcat la importància d'accelerar les negociacions entre els Estats Units i la UE perquè s'aprovi el polèmic acord de lliure comerç TTIP (sigla en anglès de Transatlantic Trade and Investment Partnership) i ha lloat reiteradament la importància comercial del seu soci europeu. “La UE és un dels grans èxits politicoeconòmics de la història moderna”, ha assegurat.

PARTITS POPULISTES

Obama no ha volgut acomiadar-se de la Hannover Messe, la principal fira comercial del món, sense remarcar el paper de Merkel en la gestió de l'arribada dels refugiats a Europa. “Angela ens ha recordat que no es pot donar l'esquena a altres éssers humans i que tots, fins i tot els Estats Units, hem de compartir aquesta càrrega per donar una resposta a aquest drama”, ha recalcat en una clara al·lusió al sistema de repartiment de quotes per acollir refugiats impulsat des de Berlín.

Notícies relacionades

Encara que aquests dies a Alemanya ha evitat pronunciar-se sobre qüestions nacionals, el president ha acabat criticant les propostes reaccionàries dels partits populistes, i això serveix tant contra el presidenciable republicà Donald Trump com contra la creixent ultradreta europea: “Aixecar murs no solucionarà res”.

Aquesta tarda Obama i Merkel es reuniran amb els primers ministres del Regne Unit i Itàlia, David Cameron i Matteo Renzi, i amb el president francès, François Hollande, per abordar qüestions com el tractat de lliure comerç i la gestió de conflictes a Ucraïna, Líbia, Síria, l'Iraq i l'Afganistan.