Peris confessa que va abusar de nens des del 1972

El religiós Francesc Peris, que viu en una residència jesuïta, ha perdut els càrrecs jesuïtes i es troba en un procés de reconeixement del mal comès, segons l’orde.

Peris confessa que va abusar de nens des del 1972

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El terratrèmol causat per l’estrena del documental La fugida, sobre abusos sexuals a les escoles jesuïtes, comença a tenir conseqüències. El sacerdot jesuïta Francesc Peris, acusat per nombrosos alumnes d’agressions sexuals, ha confessat que des del 1972 havia abusat de menors, segons va explicar Pau Vidal, delegat dels Jesuïtes per Catalunya, en el programa Els matins, de TV3.

Peris, que avui té més de 80 anys, i el ja finat Lluís Tó són els religiosos dels quals parla La fugida. En aquest documental, el mateix Vidal ja admet que l’orde sabia des del 1968 que Tó –que com Peris va ser enviat a Bolívia després d’aflorar les acusacions, en el seu cas després de rebre una condemna judicial pionera– era un "depredador sexual" i que no havien pres cap mesura. Al contrari, havien intentat desacreditar la víctima –una nena que el 1992 tenia 7 anys– que l’havia portat davant els tribunals.

Vidal va explicar ahir que, fruit de la investigació que l’estiu passat van posar en marxa després d’aflorar les acusacions contra Peris i altres sacerdots de l’orde com Francesc Roma, el religiós va reconèixer haver abusat de nens des de la dècada dels 70. "Ho comuniquem amb un dolor terrible i amb vergonya", va admetre Vidal, que afirma que fan pública aquesta confessió amb el permís de Peris i "amb la voluntat que aquest fet ajudi en la reparació de les víctimes", que "volen ser escoltades i cregudes".

L’orde, molt qüestionat per l’encobriment dels casos i per haver enviat els sacerdots acusats a una escola de Bolívia on van continuar cometent abusos, ha traslladat Peris a una residència dels jesuïtes ubicada fora de Catalunya davant l’estrena del documental.

Sense carnet de jesuïta

Notícies relacionades

Davant els fets denunciats, Vidal va explicar que no han expulsat el religiós –com sí que farien, va aclarir, si el cas fos actual– com a garantia que "no està en contacte amb menors". Sí que li han retirat, no obstant, "el carnet de jesuïta" i l’obliguen a seguir un "procés de reconeixement del mal causat". No obstant, una de les víctimes que apareixen en La fugida, Enric Soler, va assegurar en l’estrena que havia demanat veure’s amb Peris, el seu abusador, com a pas per a la seva recuperació i que l’orde no li havia facilitat fer-ho.

De fet, el documental segueix els passos de Peris quan va ser enviat el 1983 per la companyia de Jesús a Bolívia, on només va estar un any. Segons la investigació d’EL PERIÓDICO en què es basa el documental, els jesuïtes planejaven fer amb ell el mateix que amb Tó: ocultar-lo a Bolívia sense data de retorn. Peris va aterrar a Bolívia el 1983, per exercir de professor a l’escola Juan XXIII de Cochabamba, després d’abusar d’una xifra desconeguda d’alumnes de Casp. Aquest diari n’ha comptabilitzat almenys tres. Un d’ells, Enric Soler, explica que era públic que Peris abusava d’ells en les dècades dels 60 i 70.