Entitats ambientalistes i agricultors, contra la mesura

Temen que la rebaixa de les restriccions serveixi per relaxar l’estalvi d’aigua i que després de l’estiu Catalunya s’acosti de nou al llindar de l’emergència.

Entitats ambientalistes i agricultors, contra la mesura

g. c.

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va defensar ahir que l’eliminació de la fase d’emergència no és una mesura electoralista, sinó una decisió que s’emmotlla a la perfecció al que indica el Pla Especial de Sequera. No obstant, altres col·lectius sí que interpreten l’anunci en el context de les eleccions al Parlament. La plataforma Aigua és Vida es va mostrar crítica davant l’anunci del Govern: "La crisi per sequera no ha acabat i eliminar algunes restriccions no és la millor solució ni el millor missatge de cara a la conscienciació". Tampoc els regants del Llobregat es mostren satisfets amb la retirada de les mesures més severes, mentre se’ls hi continua restringint el reg de manera important.

En un comunicat, l’entitat ambientalista adverteix que aviat comença l’estiu, amb una nova campanya turística i amb el reg agrícola ja en marxa. Per aquesta raó, qualifiquen com un "error" sortir de l’emergència, malgrat la recuperació dels embassaments. Considera que la disponibilitat d’aigua pot perillar a la tardor si a partir d’ara la gent deixa de fer esforços i a l’estiu no arriben precipitacions. "Els pròxims mesos seran calorosos i això provocarà un augment de l’evaporació de l’aigua, cosa que es traduirà en menys recurs".

Segons càlculs d’Aigua és Vida, és probable que després de l’estiu les conques internes de Catalunya s’acostin de nou al llindar de l’emergència. "És una mesura curtterminista", asseguren, davant el risc que els esforços per reduir la despesa d’aigua realitzats fins ara s’esvaeixin. La seva reflexió és que s’hauria d’esperar una mica més per acabar amb unes restriccions difícils de "treure i posar", perquè són contundents.

L’entitat també avisa que no es pot planificar l’estat del sistema dels rius Ter i Llobregat basant-se en el que produeixen les dessalinitzadores. Per ells, aquestes infraestructures són complementàries quan les reserves estan sota mínims, però suposen una despesa energètica i ambiental important que s’ha de tenir en compte. Tampoc estan conformes amb la flexibilització de les piscines ni amb el fet que, a partir d’ara, es puguin obtenir llicències ambientals per ampliar projectes d’activitats econòmiques.

El pas de l’emergència a l’excepcionalitat també comportarà l’augment dels cabals dels rius, una cosa que pot millorar lleugerament la situació mediambiental dels rius.

Els agricultors del canal de la dreta del riu Llobregat, amb el suport del Parc Agrari del Baix Llobregat, també van expressar la seva disconformitat amb la decisió. Afirmen que el Pla Especial de Sequera no és equitatiu i que perjudica en especial el seu sector, una cosa que ja ha admès Mascort en més d’una ocasió, posant en valor els esforços i patiments dels pagesos.

Notícies relacionades

"Continuarem patint"

Xavier Oliva, un dels representants dels regants, afirma que sempre han intentat entendre la situació i arreglar-se-les com podien, però no comparteix la decisió de rebaixar totes les mesures: "Nosaltres continuarem patint disposant de molt poca aigua mentre es poden omplir piscines i es rebaixen altres mesures". "Si tant es diu que som el rebost de Barcelona amb producte de quilòmetre zero, se’ns ha de tenir en compte", remarca Oliva, que veu electoralisme en l’anunci. "Era millor mantenir les restriccions, tenint en compte com estem els agricultors". Els agricultors de la comarca ja no estaven d’acord amb la proposta de desembassament realitzada per l’Agència Catalana de l’Aigua la setmana passada perquè disposaran de molt poca aigua. Però la suavització de les restriccions encara els ha indignat més. Per la seva banda, la Cambra de Comerç de Barcelona i el conjunt de cambres catalanes van emplaçar ahir a un gran acord immediat després de les eleccions del 12M per combatre la sequera.

Temes:

Govern