Les víctimes exigeixen que els delictes no prescriguin

El col·lectiu es mobilitza davant el Parlament de Catalunya després de l’estrena del documental ‘La fugida’, que s’endinsa en els abusos a les escoles de jesuïtes.

Les víctimes exigeixen que els delictes no prescriguin

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El col·lectiu de víctimes de la pederàstia eclesiàstica va exigir ahir davant el Parlament un pla integral de reparació i l’aprovació d’una llei d’imprescriptibilitat civil retroactiva perquè els supervivents d’abús sexual infantil puguin accedir a una indemnització. En el seu comunicat, titulat Declaració de Barcelona, també es reclamen barems de valoració dels danys i que s’impulsi una xarxa de centres perquè víctimes adultes puguin rebre teràpia i acompanyament.

Hores després de l’estrena del documental La fugida, d’El Periódico, 3Cat i la productora Ottokar, que s’endinsa en els abusos sexuals dels sacerdots jesuïtes Francesc Peris i Lluís Tó i en l’encobriment de l’orde, el col·lectiu d’afectats va fer un pas endavant i va demanar que els abusos eclesiàstics i el seu abordatge es converteixin en una prioritat de la legislatura i que la llei estatal d’imprescriptibilitat penal es converteixi en un dels eixos de l’agenda política dels partits catalans a Madrid.

Miguel Hurtado, primer denunciant d’un cas d’abusos a l’abadia de Montserrat, va reivindicar un "canvi de paradigma" i més responsabilitat de l’Administració. "Ara mateix hi ha una autogestió", va denunciar. Va qüestionar que sigui l’Església la que decideixi com s’investiga, com es repara i com es garanteix que no torni a passar, i va assenyalar que l’Estat també té una responsabilitat davant violacions "greus" de drets humans. De fet, va afirmar que si s’han registrat casos a l’abadia de Montserrat, en els Maristes o en els Jesuïtes és "perquè l’Estat ho ha permès".

"Les víctimes no aguantem més", va dir. Al seu parer, la comissió d’investigació sobre pederàstia a l’Església creada al Parlament "s’ha tancat en fals" perquè s’ha dissolt de manera anticipada per la convocatòria electoral i no hi ha cap pla català de reparació ni tampoc mesures perquè els supervivents adults rebin una resposta.

Valoració de danys

Notícies relacionades

Més enllà de les lleis perquè no prescriguin aquests delictes, els afectats també demanen elaborar un barem específic de valoració de danys replicant un model com el d’Irlanda i plantegen crear una xarxa de centres per a supervivents adults similars als Barnahus. En la seva bateria de propostes també hi figuren mesures simbòliques de reparació –com un acte institucional de reconeixement a les víctimes al Parlament o crear un monument a les víctimes– i un programa universal d’educació a nens, nenes i adolescents a les escoles perquè puguin identificar i comunicar pràctiques abusives.

Enric Soler, víctima de Francesc Peris a l’escola de Casp de Barcelona i un dels testimonis del documental junt amb Jordi de la Mata i Laura Calzada, va remarcar que els abusos soferts són "irreparables". "L’Església es riu de nosaltres, ens ha deixat de banda, però la Generalitat i l’Estat també", va assenyalar. Segons la seva opinió és una responsabilitat "de tota la societat" i l’únic que els pot reparar "una mica" és tenir garanties que els abusos no es repetiran.