Catalunya posa fi a l’emergència per sequera i suavitza les restriccions

Les pluges dels últims dies, que han elevat les reserves dels pantans fins al 25%, faciliten al Govern la decisió d’eliminar les mesures més severes per a agricultors, indústria i turisme. Les piscines estaran permeses a l’estiu.

Catalunya posa fi a l’emergència per sequera i suavitza les restriccions

GUILLEM COSTA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’emergència per sequera ha durat poc més de dos mesos a Catalunya. Després de les pluges de les últimes setmanes, i tal com va avançar EL PERIÓDICO, la Generalitat va decidir ahir suavitzar les restriccions i retirar el pitjor escenari contemplat pel Pla Especial de Sequera. Avui els embassaments dels rius Ter i Llobregat superen el 25%, quan dos mesos enrere tocaven fons i se situaven en el 14,5% de la seva capacitat. Aquesta millora, a quatre dies de les eleccions al Parlament, permet a l’Executiu de Pere Aragonès rebaixar les mesures activades fins ara, tornar al "semàfor en ambre" i allunyar-se de la llum vermella de l’emergència.

L’emergència afectava uns sis milions de persones, incloent els habitants de l’Alt Empordà i els proveïts pel Ter i el Llobregat (Barcelona i àrea metropolitana, Catalunya central, Garraf, Penedès, Vallès i Maresme). Aquesta fase s’aixeca a tot arreu menys als municipis afectats de l’Alt Empordà, on continuarà en vigor l’emergència 2, a l’espera que les reserves de l’embassament de Darnius Boadella augmentin encara més.

"Aigua garantida"

El Govern ha mantingut sempre que no es podien flexibilitzar les restriccions si l’escenari no era clarament positiu. És a dir, no es volia aixecar la fase d’emergència per haver de tornar-hi al cap d’unes setmanes. Llavors, ¿com és que es decideix canviar de fase? Perquè l’Executiu català considera que fins a principis del 2025 no s’haurà de tornar a declarar l’escenari més restrictiu, va assegurar el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. "La situació actual es podrà mantenir durant el pròxim estiu sense haver d’aplicar noves restriccions ni tornar a l’emergència", va sentenciar.

"S’aixequen algunes restriccions perquè les xifres ho permeten. Ja vam dir que no preteníem allargar les mesures ni un dia més del necessari si l’escenari ho facilitava, i ara tenim aigua garantida", va afirmar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Torna l’excepcionalitat

A partir d’aquest moment, la major part dels habitants de Catalunya estaran en fase d’excepcionalitat. Això significa que el consum mitjà per persona i dia (incloent despeses municipals de serveis i activitats econòmiques) haurà de ser inferior als 230 litres. En emergència, aquest límit se situava en 200 litres per persona i dia.

"Fa tres anys que gestionem la pitjor sequera des que hi ha registres i ho fem sense improvisar, amb decisions difícils i sense anticipar-nos", va destacar Mascort, que afirma que la ciutadania ha tingut garantida la disposició d’aigua en tot moment gràcies a les decisions preses per l’Executiu. "Els que sí que l’han patit són els agricultors, però ara, amb la sortida de l’emergència assegurem un reg mínim als pagesos dels voltants del Ter", va remarcar el conseller.

A més de rebaixar els llindars de consum per a l’agricultura i la indústria, el Govern permetrà les piscines durant l’estiu. Es podran omplir totes les que ja estiguin plenes parcialment, també les privades, i els municipis ja no hauran de declarar-les com a refugi climàtic per obrir-les.

L’únic que estarà prohibit és que les piscines particulars totalment buides s’omplin. No obstant, com ja va passar el 2023, molts ajuntaments ho tindran difícil per dedicar esforços a supervisar qui omple la seva piscina i qui no. Aquesta mesura alleuja els ajuntaments, que s’havien d’encarregar de declarar refugis climàtics. El final de l’emergència també permet als centres esportius que havien de compensar la despesa d’aigua de les piscines deixar de fer-ho.

Mascort va aplaudir l’estalvi emprès a les llars i també per part d’agricultors i empreses: "El vector aigua ja és una cosa que ha passat a formar part del dia a dia de les cases i les empreses. Durant la sequera del 2008, van ser les cases les que es van centrar en l’estalvi. Aquesta vegada, també s’hi han implicat les activitats econòmiques".

Notícies relacionades

El conseller va comunicar que es manté el projecte de la dessalinitzadora flotant al port de Barcelona per si les coses es tornen a complicar: "La construirem i es posarà en marxa en cas que sigui necessari. És una solució més que tindrem mentre esperem que el Govern del PSOE construeixi les dessalinitzadores de Blanes (Tordera II) i Cubelles (Foix)".

La Generalitat també va assenyalar que durant els últims mesos s’ha apostat per no activar la interconnexió per traslladar aigua de l’Ebre fins a Barcelona: "Hem tancat la porta al transvasament de l’Ebre i hem reduït el cabal del Ter que arriba a Barcelona".

Temes:

Barcelona Govern