NOU FOCUS DE TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

L'Aràbia Saudita trenca relacions diplomàtiques amb l'Iran

Riad reacciona així a l'assalt de la seva ambaixada a Teheran per part de centenars d'iranians

“No permetrem que l’Iran soscavi la nostra seguretat, ni tampoc que estableixin cèl·lules terroristes al nostre país”, així de contundent es mostra Adel Al-jubeir, ministre d’Exteriors saudita.  / periodico

3
Es llegeix en minuts
MATEO TORRES / JERUSALEM

El Govern de l’Aràbia Saudita va decidir ahir trencar relacions diplomàtiques amb l’Iran arran de l’assalt, diumenge a la matinada, de l’ambaixada saudita a Teheran i el seu consolat de la ciutat de Mashhad, segons va dir el ministre saudita d’Afers Estrangers, Adel al-Iubeir, que va instar l’ambaixador iranià a Riad a abandonar el país en 48 hores.

    La tensió entre els dos països s’ha accentuat arran de l’execució del clergue xiïta Nimr al-Nimr per part de l’Aràbia Saudita, que ha disparat la tensió entre xiïtes i sunnites al Pròxim Orient. Centenars d’iranians furiosos van assaltar l’ambaixada saudita a Teheran, hi van calar foc, van destrossar els mobles i van llençar al carrer documents, en protesta per l’execució del clergue. Al -Nimr, de 55 anys, formava part, amb tres xiïtes més, d’un grup de 47 persones ajusticiades, afusellades o decapitades, acusades de terrorisme.

    Les forces de seguretat van intervenir per desallotjar l’ambaixada i van arrestar gairebé mig centenar de manifestants. Va ser el succés més greu de les múltiples protestes que es van desenvolupar ahir, per segon dia consecutiu, en diferents localitats i països on hi ha xiïtes.

    L’aiatol·là Ali Khamenei, líder suprem de l’Iran, va condemnar l’atac a l’ambaixada saudita, però va tenir paraules molt dures contra els líders d’aquest país: «L’injust vessament de sang d’aquest màrtir oprimit (Al-Nimr) sens dubte portarà aviat conseqüències i la venjança divina caurà sobre els polítics saudites».

    El xeic xiïta sacrificat havia atret els joves de la seva religió que resideixen a l’est de l’Aràbia Saudita i que veien en el seu discurs, agressiu però pacífic, un pol d’atracció superior al dels líders xiïtes de les velles generacions.

CEMENTIRI MUSULMÀ/ Familiars d’Al-Nimr van explicar que les autoritats de Riad els van comunicar que no entregariens el cadàver als seus parents i que Al -Nimr ha sigut enterrat en un «cementiri musulmà», sense precisar la confessió.

    La pàgina a internet de l’aiatol·là Khamenei mostrava ahir diumenge un botxí saudita al costat del notori botxí de l’Estat Islàmic conegut com a John, el gihadista, amb la pregunta: «¿Hi ha alguna diferència?» En les últimes hores, els iranians han intensificat les acusacions que assenyalen les autoritats saudites com a impulsores del terrorisme.

    Entre les condemnes més significatives a la regió hi ha la de l’Iraq, un altre país de majoria xiïta. L’ambaixada saudita a Bagdad s’havia reobert divendres després d’un període de 25 anys i ahir van ser nombroses les veus que en van demanar el tancament immediat.

    

PETICIÓ DE CLEMÈNCIA / Els iranians havien sol·licitat repetidament la clemència del rei Salman, però el monarca no va atendre les peticions. Les autoritats saudites van dir que les execucions són «un missatge» a les organitzacions terroristes, i especialment als grups takfiristes que els saudites veuen com una amenaça per a l’estabilitat del regne.

Notícies relacionades

    La majoria dels executats dissabte pertanyien a Al-Qaida i eren per tant sunnites i no xiïtes, és a dir gihadistes disposats a acabar amb la monarquia saudita i establir al seu lloc un califat. L’Estat Islàmic i Al-Qaida havien advertit Riad que l’execució dels gihadistes tindria conseqüències greus.

    La dimensió de les execucions, sense comparació en els últims anys, corroboren que el rei Salman obra amb una determinació excessiva fins i tot a costa de posar les seves decisions en qüestió al Pròxim Orient i a Occident. De fet, a Occident es veu amb preocupació les intervencions de Salman, tant a Síria com al Iemen.