L'Aràbia Saudita estrena l'any amb una execució massiva de 47 reus

L'ajusticiament d'un destacat clergue xiïta desencadena les protestes d'aquesta comunitat a tota la regió

El règim de Teheran, l'altra potència de la zona, adverteix a Riad que "pagarà molt i molt" aquesta acció

 

  / EFE / YAHYA ARHAB

2
Es llegeix en minuts

La situació a la sempre volàtil regió del golf Pèrsic està a un pas de convertir-se en explosiva, després que l'Aràbia Saudita hagi executat simultàniament 46 reus acusats de terrorisme, entre ells el destacat clergue xiïta Nimr Baqir al-Nimr. L'Iran, la potència regional xiïta i el principal rival de l'Aràbia Saudita, ha condemnat enèrgicament l'execució i ha assegurat que Riad "pagarà molt i molt" aquest acte, mentre que les protestes s'estenen entre les comunitats xiïtes de la regió, amb durs enfrontaments entre manifestants i policies a Bahrain.

Les execucions han tingut lloc en 12 ciutats diferents saudites. En quatre presons s'ha recorregut a escamots d'afusellament, i en els altres casos, els reus han sigut penjats. És l'execució simultània més gran a l'Aràbia Saudita des del 1980, quan van executar 63 gihadistes que havien atacat la Gran Mesquita de la Meca. Durant el 2015, l'Aràbia Saudita va executar 157 persones, un notable increment respecte a les 90 ajusticiades el 2014.

Acusats d'atemptats

Segons ha informat el ministeri saudita de l'Interior, la majoria dels ajusticiats són de nacionalitat saudita, excepte un egipci i un txadià. Entre els executats hi ha diversos condemnats pels atemptats contra diversos complexos residencials a Riad el 2004, contra seus d'empreses petroleres el 2005, contra el Ministeri de l'Interior i contra el Consolat dels Estats Units a Yedah, amb el resultat de diversos morts. També estaven acusats de l'adopció i la promoció de la ideologia takfiri (radical sunnita), assassinat, segrest, fabricació d'explosius i possessió d'armes, entre altres càrrecs.

Els executats són 43 radicals sunnites i quatre xiïtes. El clergue Al-Nimr  havia sigut sentenciat a la pena capital per desobeir les autoritats, instigar a la violència sectària i ajudar cèl·lules terroristes. Va ser detingut el juliol del 2012 per recolzar els disturbis contra les autoritats saudites que van esclatar el febrer del 2011 a la província de Qatif, a l'est del país i de majoria xiïta.

Notícies relacionades

La seva condemna a mort va aixecar un fort malestar entre la comunitat xiïta saudita i també va ser criticada per importants aiatol·làs de l'Iran, la potència xiïta rival de l'Aràbia Saudita. Les reaccions a la seva execució no s'han fet esperar en països com l'Iran, Bahrain, el Líban i l'Iraq. En el districte saudita de Qatif s'han registrat també protestes amb crits en contra de la família reial Al-Saud.

A més, en un altre pas que amenaça de tensar més la relació amb l'Iran, el règim de Riad ha anunciat que posa fi a l'alto el foc declarat al Iemen el 15 de desembre per les violacions a la treva que atribueix als rebels houthis. En realitat, es tracta d'una declaració formal perquè l'aviació saudita no ha deixat mai de bombardejar territori iemenita.