El germà d'un policia mort a Kabul demana als polítics no utilitzar-lo com a "arma llancívola" en campanya

"No taquin la memòria d'un home d'honor amb el seu deshonor, apartin-lo de les seves lluites caïnites", demana Rafael García

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

L'atemptat contra l'ambaixada espanyola a Kabul, la capital de l'Afganistan, ha entrat de ple en la campanya electoral. I Rafael García Tudela, germà de Jorge, un dels dos policies que van perdre la vida en el atemptat talibà de divendres contra l'ambaixada, ha fet una crida als líders de les diferents formacions polítiques, algunes de les quals, segons el familiar del difunt, ja "apunten a sucumbir a la temptació d'utilitzar aquest fet com una arma llancívola amb la qual obtenir un avantatge en el procés electoral". 

"A aquests els demano que, per favor, no taquin la memòria d'un home d'honor amb el seu deshonor, que l'apartin de les seves lluites caïnites impròpies del poble que pretenen liderar", afirma Rafael García en una carta feta pública, en què afegeix: "Sento enveja de la unitat del poble francès enfront de la indignitat que aquí mostrem".

Jorge García i Isidro Gabino són els dos policies nacionals morts com a conseqüència de l'explosió d'un cotxe bomba al costat d'un hostal on s'allotgen els funcionaris de l'ambaixada. La confusiógenerada i alimentada pel Govern, va regnar divendres durant les hores posteriors a l'atac davant les diferents versions ofertes que, al revelar-se errònies, van haver d'anar modificant-se sobre la marxa.

Primer, el Ministeri d'Exteriors va informar que l'objectiu de l'atemptat era la seu diplomàtica espanyola, extrem modificat poca estona més tard pel president del Govern, Mariano Rajoy -"L'atac no ha sigut contra nosaltres"-. Dissabte a mig matí, un comunicat de la Moncloa ja virava i parlava de no descartar "cap hipòtesi".

"El meu germà no va morir per les bales o per les explosions, Jorge va morir per defensar els valors en què creia: la seva família, la seva feina i una pàtria en llibertat i justícia", continua el germà del polcia mort i afegia: "Va morir assassinat per una barbàrie contrària a tot allò en què creia".

CONDICIONS DE SEGURETAT

Subjau en la carta del familiar del policia mort referències a les condicions de treball i seguretat dels funcionaris de l'ambaixada: "Ningú va obligar Jorge a abordar aquella missió, i mai ningú l'ha sentit queixar-se del seu equipament, ni per les condicions de l'ambaixada, etcètera". "Si s'han de millorar les condicions de tots els que ens defensen, que es faci per una vegada mostrant la unitat d'un poble, tots junts en una decisió única de combatre la barbàrie, i assegurar les nostres llibertats i els nostres drets enfront dels que ens els volen arrabassar, però ara per favor deixin això fora dels seus debats oportunistes", continua la missiva.

Malgrat que el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García Margallo, va assegurar des de la localitat colombiana de Cartagena de Indias que la legació diplomàtica disposava de les mesures de seguretat adequades, fonts sindicals constaten carències en l'organització de la legació diplomàtica espanyola en una de les ciutats més perilloses del món. Un dels policies que van sobreviure a l'assalt, amagat al búnquer de l'ambaixada, va denunciar les deficiències en la seguretat.

Notícies relacionades

Finalitza la seva reflexió pública assegurant que "d'aquí una setmana ningú se'n recordarà de Jorge als mitjans, ni els polítics als seus mítings (afortunadament), però el seu llegat quedarà en l'exemple que ens va donar a tots els que vam tenir la sort d'estimar-lo i admirar-lo. "En vida ho va donar tot per tots, mai es va guardar res per a ell i ara només espero i confio que el seu país li tornarà almenys una part d'aquest esforç ocupant-se de la seva viuda i fills", finalitza el germà del policia mort per lamentar que les condicions en què es va produir la seva mort no hagin permès que donés els seus òrgans com ell desitjava.

c