El relat d'un segrest de 179 dies que fins avui no es podia explicar

El reporter d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA Marc Marginedas va estar captiu a Síria amb els ostatges James Foley, Steven Sotloff, David Haines, Alan Henning i Peter Kassig, decapitats per l'Estat Islàmic

Companys d’EL PERIÓDICO surten al carrer, com ja van fer tots els dimecres, per demanar l’alliberament de Marc Marginedas, l’11 de desembre del 2013.

Companys d’EL PERIÓDICO surten al carrer, com ja van fer tots els dimecres, per demanar l’alliberament de Marc Marginedas, l’11 de desembre del 2013. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts

James FoleySteven SotloffDavid HainesAlan Henning i Peter Kassig són noms que han ocupat recentment les portades de la premsa mundial. Tots ells van ser decapitats per l'Estat Islàmic a Síria després de patir un llarg segrest, que en ocasions es va allargar gairebé dos anys.

Marc Marginedas, enviat d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA a zones de conflicte, va compartir captiveri amb ells durant bona part dels sis mesos en què va estar pres abans de ser alliberat, el 2 de març del 2014, en un pas de la frontera turcosiriana.

James, Steven, David, Alan i Peter són cinc de les raons per les quals Marginedas ha hagut d'esperar un any per explicar el relat del seu captiveri, que aquest diumenge comença en aquestes pàgines. Formaven part d'un enorme grup de presoners --retinguts per l'Estat Islàmic la major part del temps sota un mateix sostre-- compost per una vintena d'homes procedents d'una desena de països, tots ells periodistes, cooperants o ciutadans corrents.

ELS ALLIBERATS

Alguns com Marginedas van ser alliberats, encara que sobre ells penjava l'amenaça explícita que els companys que estaven segrestats serien maltractats i torturats si l'excarcerat parlava amb la premsa sobre certs detalls del captiveri. L'amenaça era proferida pel líder del grup de combatents que gestionava el segrest, al qual la premsa mundial ja coneix com a John, el gihadista, per ser el braç executor de les decapitacions.

Notícies relacionades

Javier Espinosa, reporter d''El Mundo', i el fotògraf Ricard Garcia VilanovaJavier EspinosaEl Mundo Ricard Garcia Vilanova també van acabar integrant aquesta bigarrada comunitat de segrestats.

La que és probablement la més greu crisi d'ostatges dels últims temps s'ha saldat amb una atroç tragèdia que ha portat el dol a diverses famílies d'innocents a tot el món.