Un ofici foguejat en zones de conflicte

El periodista Marc Marginedas a la base canadenca de Patricia a Nakhonay, a l’Afganistan, l’octubre del 2010.

El periodista Marc Marginedas a la base canadenca de Patricia a Nakhonay, a l’Afganistan, l’octubre del 2010. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts

Marc Marginedas (Barcelona, 1967), enviat especial d'EL PERIÓDICO a zones de conflicte des del 2002, va ser segrestat pel grup rebel sirià Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant el 4 de setembre del 2013, i alliberat el 2 de març, gairebé sis mesos després.

Notícies relacionades

Al llarg de la seva trajectòria professional, Marginedas ha cobert les guerres de l'Iraq, l'Afganistan, el Líban, Líbia, Síria, Darfur i l'aixecament tunisià que va originar la primavera àrab. Amb anterioritat, va ser corresponsal a Moscou entre el 1998 i el 2002, on va cobrir la segona guerra txetxena, i a Alger i Rabat entre el 1995 i el 1998, en què es va dedicar amb especial afany a la guerra civil algeriana. És llicenciat en Periodisme per la Universitat de Navarra i diplomat de postgrau en Relacions Internacionals per la universitat d'Amsterdam. Ha publicat el llibre 'Periodismo en el campo de batalla; 15 años tras el rastro de la yihad' (RBA), una autobiografia en què assenyala les barreres a què s'enfronta un corresponsal de guerra. «Totes les parts en un conflicte menteixen i la veritat és la primera víctima a caure -assegura el periodista-. A més a més, en la guerra la informació es transforma en una arma més per utilitzar contra l'enemic».

Entre els reconeixements periodístics que ha rebut figuren els prestigiosos Cirilo Rodríguez per a corresponsals o enviats especials a l'estranger, l'Internacional Grazia Cutuli, el Club Internacional de Premsa a la Llibertat d'Expressió, el Vázquez Montalbán, Reporters del Món i el Premio Nacional de Comunicación en categoria Premsa.