GREUS DISTURBIS A IRLANDA DEL NORD
L'Ajuntament de Belfast torna a hissar la bandera britànica
El consistori emplaça la insígnia en l'aniversari de la princesa Caterina
Les autoritats acusen forces paramilitars d'atiar les protestes

La bandera britànica oneja amb l’estàtua de la reina Victòria a l’Ajuntament de Belfast, ahir. /
Va ser només amb motiu del 31è aniversari de Caterina, l'esposa del príncep Guillem, segon en la línia de successió al tron britànic després del seu pare, el príncep Carles. Però ahir va tornar a onejar a l'edifici de l'Ajuntament de Belfast la Union Jack, la bandera britànica. La seva retirada, el mes de desembre passat, va originar els pitjors altercats de l'últim decenni a l'Ulster, cosa que va posar en entredit els acords de pau entre catòlics i protestants firmats el 1998 i va treure a la llum pública la seva fragilitat.
Nit rere nit, des de fa un mes, manifestants unionistes han protagonitzat greus incidents als carrers de Belfast, enfrontant-se amb pedres, pilotes de golf i còctels molotov a les forces antiavalots. Des de l'inici de les manifestacions han resultat ferits 66 agents policials i 104 persones han estat detingudes. Els comerciants de Belfast, en particular els propietaris de restaurants, s'han queixat del desastrós impacte que han tingut les manifestacions lleialistes en els seus negocis. La Confederació de la Indústria Britànica ha advertit del risc que aquests incidents acabin traduint-se en pèrdues de llocs de treball i en la fugida de possibles inversors.
La ministra britànica per a l'Ulster, Theresa Villiers, va denunciar ahir, després d'una altra nit de violència, que tots aquells que surten al carrer en realitat estan mantenint «com a ostatge» tota la província britànica. «No és acceptable que aquells que defensen la bandera britànica ho facin llançant totxos i còctels molotov contra la policia: és escandalós», va declarar Villiers a la cadena BBC.
AIGUA I BALES DE CAUTXÚ/ Les forces de l'ordre han anat responent al desafiament procedent de les barricades amb canons d'aigua i trets de bales de cautxú. Això va fer recordar a més d'un les hores més fosques de l'Ulster viscudes la dècada dels anys 70. «És, sense dubte, el període més difícil que hem afrontat des de fa un decenni», va admetre Terry Spence, president de la Federació de Policia d'Irlanda del Nord, institució que representa membres de les forces de seguretat provincials.
Segons la seva versió dels fets, són els membres pertanyents al grup paramilitar lleialista Ulster Volunteer Force (UVF) els que estan orquestrant aquests incidents. «Els paramilitars manipulen les manifestacions sobre la bandera i estan dirigint les seves armes contra la policia», va assenyalar. Tots els polítics, independentment de la seva afiliació, han rebut amenaces de mort en forma de bales enviades a través del correu.
«Hem de trobar un mitjà per superar aquests problemes, però ¿compodem aconseguir-ho? No ho sé», va reconèixer Robin Newton, del Partit Demòcrata Unionista, la força del primer ministre nord-irlandès Peter Robinson, protestant.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE
- Un accident de trànsit acaba amb la vida de Diogo Jota
- El Tour es prepara per al duel entre Pogacar i Vingegaard