CÀSTIG PER LA DESTITUCIÓ DE LUGO

Mercosur i Unasur suspenen el Paraguai fins que elegeixi president democràticament

Els blocs lliuren el país de sancions econòmiques per no perjudicar la ciutadania

1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / Buevos Aires

El Mercosuri laUnasur van decidirsuspendre elParaguaicom a membre fins que es restableixi l'ordre institucional, encara que esvan abstenird'aplicarsancions econòmiques al país. La decisió es va prendre ahir a la cimera dels dos blocs a la província argentina de Mendoza.

"No volem sancions econòmiques perquè les paguen els pobles, no els Governs", va dir la presidenta amfitriona,Cristina Fernández de Kirchner, a l'inici d'unes intervencions que van prosseguir a porta tancada. Els cancellers de la regió van acordar que el Paraguai recuperarà el seu lloc al Mercosur i la Unasur quan es normalitzi la situació del país.

Amb aquesta mesura es busca pressionar el president provisional del Paraguai,Federico Franco, perquè respecti el cronograma electoral, que contempla comicis generals en un termini de nou mesos.

Fernández de Kirchner va qualificar de "paròdia" el judici polític que va conduir a la destitució deFernando Lugo com a president del Paraguai la setmana passada. "No hi ha al món un judici que duri dues hores i no ofereixi la possibilitat de defensar-se", va assenyalar.

Els precedents

Notícies relacionades

L'amfitriona va considerar que el que ha passat al Paraguai té en la regió dosantecedentsfallits: els intents de desestabilitzar al president deBolívia, Evo Morales, i el de l'Equador,Rafael Correa, el 2008 i el 2010, respectivament. En els dos casos, lapressiód'Unasur va ser crucial per preservar l'ordre institucional. "Que no s'instal·lin a la regió els cops suaus", va advertir Fernández de Kirchner, en relació amb les destitucions que ja no requereixen la participació militar, com succeïa dècades enrere, i que, com ha passat al Paraguai, "tenen una pàtina de certa institucionalitat".

El Govern provisional paraguaià va expressar el seudisgustper l'exclusió del Mercosur i Unasur. "Amb mesura, amb fermesa i ajustant-nos als principis del dret internacional, no poden treure'ns de cap reunió", va assenyalar el canceller José Felix Estigarribia.