Anar al contingut

CÀSTIG PER LA DESTITUCIÓ DE LUGO

Mercosur i Unasur suspenen el Paraguai fins que elegeixi president democràticament

Els blocs lliuren el país de sancions econòmiques per no perjudicar la ciutadania

ABEL GILBERT / Buevos Aires

El Mercosur i la Unasur van decidir suspendre el Paraguai com a membre fins que es restableixi l'ordre institucional, encara que es van abstenir d'aplicar sancions econòmiques al país. La decisió es va prendre ahir a la cimera dels dos blocs a la província argentina de Mendoza.

"No volem sancions econòmiques perquè les paguen els pobles, no els Governs", va dir la presidenta amfitriona, Cristina Fernández de Kirchner, a l'inici d'unes intervencions que van prosseguir a porta tancada. Els cancellers de la regió van acordar que el Paraguai recuperarà el seu lloc al Mercosur i la Unasur quan es normalitzi la situació del país.

Amb aquesta mesura es busca pressionar el president provisional del Paraguai, Federico Franco, perquè respecti el cronograma electoral, que contempla comicis generals en un termini de nou mesos.

Fernández de Kirchner va qualificar de "paròdia" el judici polític que va conduir a la destitució de Fernando Lugo com a president del Paraguai la setmana passada. "No hi ha al món un judici que duri dues hores i no ofereixi la possibilitat de defensar-se", va assenyalar.

Els precedents

L'amfitriona va considerar que el que ha passat al Paraguai té en la regió dos antecedents fallits: els intents de desestabilitzar al president de Bolívia, Evo Morales, i el de l'Equador, Rafael Correa, el 2008 i el 2010, respectivament. En els dos casos, la pressió d'Unasur va ser crucial per preservar l'ordre institucional. "Que no s'instal·lin a la regió els cops suaus", va advertir Fernández de Kirchner, en relació amb les destitucions que ja no requereixen la participació militar, com succeïa dècades enrere, i que, com ha passat al Paraguai, "tenen una pàtina de certa institucionalitat".

El Govern provisional paraguaià va expressar el seu disgust per l'exclusió del Mercosur i Unasur. "Amb mesura, amb fermesa i ajustant-nos als principis del dret internacional, no poden treure'ns de cap reunió", va assenyalar el canceller José Felix Estigarribia.

0 Comentaris
cargando