MASSIVA CONGREGACIÓ RELIGIOSA A L'ARÀBIA SAUDITA

El formiguer de la fe

Tres milions de musulmans es reuneixen a la muntanya Arafat per a la jornada clau del pelegrinatge a la Meca

Riad desplega 50.000 policies per cuidar la seguretat

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / EL CAIRE

Els homes van vestits de rigorós blanc, dues peces de cotó sense cap mena de costura que segons la tradició en el futur els faran de mortalla. Les dones van de negre, tapades de cap a peus: només ensenyen les mans i la cara. És la indumentària que llueixen els prop de tres milions de musulmans que dijous passat van iniciar el tradicional pelegrinatge a la Meca, la més important de totes les ciutats santes de l'islam, el bressol de Mahoma i el lloc on fa un any 362 pelegrins van morir aixafats per altres pelegrins.

Allaus humanes: no n'hi ha una cada any, però quasi. Per prevenir- les, el Govern saudita ha construït una nova xarxa de ponts i carreteres que comuniquen tots els llocs sants de la zona, i ha desplegat més de 50.000 agents amb el fi de garantir l'ordre i la seguretat. No es temen només les allaus; Riad considera possible que la guerra sectària que des del mes de febrer passat enfronta les comunitats xiïta i sunnita de l'Iraq es reflecteixi en el pelegrinatge d'aquest any, i ha advertit que a la Meca s'hi va a resar. "El pelegrinatge és només per pelegrinar. Esperem que això quedi clar", va declarar el ministre d'Interior saudita, Naief bin Abdul-Aziz.

A resar, doncs

Milions de musulmans que han arribat de 187 països del món --però sobretot d'Indonèsia, Egipte, l'Iran i el Pakistan-- es van congregar ahir a la muntanya Arafat --o de la Pietat-- en la jornada clau del pelegrinatge. "Sóc aquí, Senyor", repetien els fidels amb fervor. Com Mahoma quan va pronunciar la seva última pregària, tots ells es van estar a la muntanya fins a la caiguda del sol i posteriorment es van dirigir a la pròxima vall de Muzdalifa, on tenien previst fer les oracions nocturnes.

"He vingut a resar per la pau al món, sobretot al món musulmà", explicava un pakistanès de 38 anys als peus de la muntanya de la Pietat. Mohammad Thiam, un enginyer senegalès de 41 anys, assegurava que els tres milions de pelegrins reunits a la Meca estaven resant pel benestar de tot el món musulmà. "Estic molt content perquè el meu país està cada dia millor. Però hem de resar pels nostres companys a l'Iraq, Palestina i Sudan. Hi ha gent allà que s'està morint".

Escorxadors a punt

Notícies relacionades

De moment, ja sigui pel desplegament policial, les obres acabades d'estrenar o la disciplina dels mateixos pelegrins, no s'han produït incidents que s'hagin de lamentar. Algunes escenes de desordre, sí, però res que no sigui previsible quan es reuneixen en un mateix lloc tres milions de persones. No obstant, els últims anys la tragèdia ha tingut lloc el tercer dia del pelegrinatge, quan es porta a terme el ritual de lapidació del diable. Llavors, els fidels llancen les pedres que el dia anterior han agafat a Muzdalifa contra els tres pilars aixecats als llocs on, segons la tradició àrab, el dimoni va temptar Abraham perquè no sacrifiqués el seu fill Ismael.

A Mina, els escorxadors estan preparats. Després de la lapidació, els pelegrins degollaran en aquesta ciutat centenars de milers d'animals, la majoria xais, en honor del sacrifici fallit d'Ismael. Comença llavors la festa del Sacrifici a tot el món musulmà, mentre els que han viatjat fins a la Meca se'n tornen cap a casa amb un títol honorífic: Hach. Pelegrí.