El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Investigació oberta

Detinguts quatre conductors de Monbus al Baix per suposadament atacar autobusos de la companyia

  • Front comú dels conductors de bus del Baix i l’Hospitalet per impulsar una nova jornada de vaga

  • Inspecció de Treball determina que es va vulnerar el dret a la vaga de conductors de bus del Baix Llobregat

Detinguts quatre conductors de Monbus al Baix per suposadament atacar autobusos de la companyia

Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre conductors dels autobusos de Monbus/Julià al Baix Llobregat i l’Hospitalet i n’han imputat una cinquena pels delictes de danys, contra la seguretat del trànsit i de coaccions, per uns fets ocorreguts en el marc de la vaga i protestes que els treballadors de l’empresa mantenen des del gener d’aquest any.

Amb les detencions d’aquestes persones, amb edats compreses entre els 32 i els 48 anys, des de Mossos assenyalen que s’ha resolt «part dels danys que van patir els autobusos, ja fossin estacionats o en circulació i amb viatgers». Segons indica la policia catalana, l’empresa hauria patit més de 200 atacs des de l’inici de la vaga, amb uns danys acumulats valorats en més de 600.000 euros.

En aquests atacs als vehicles, els presumptes autors seguien els autobusos amb un turisme i escollien «el moment més propici per produir els danys», ja fos «llançant objectes metàl·lics amb un tirador des d’un cotxe en marxa, o bé trencaven amb un martell els vidres quan l’autobús es trobava estacionat».

De fet, comenten des de Mossos, els danys els infringien independentment del lloc on fos l’autobús: aturat, en el transcurs del trajecte o quan ja estava a la parada final. Les detencions s’han realitzat durant les últimes dues setmanes i la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Per la seva banda, els quatre detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs.

Conflicte enquistat

Conductors i empresa estan des de principis d’any submergits en un conflicte laboral. Des de principis de febrer, els conductors de Monbus/Julià al Baix i l’Hospitalet han enllaçat vagues i manifestacions amb la intenció de reclamar millores laborals, de la flota d’autobusos i protestar per jornada laborals «maratonianes» i per una subrogació de la plantilla que consideren «irregular».

De fet, fa menys d’una setmana, Inspecció de Treball va determinar que la Unió de Temporal d’Empreses (UTE) Sant Boi, Barcelona i d’altres, que integren empreses dels grups Monbus i Julià, va vulnerar el dret fonamental a la vaga dels conductors d’autobús en les seves línies del Baix en diverses jornades d’aturades que van realitzar durant el mes de febrer.

Notícies relacionades

Les reiterades afectacions que suposen les constants vagues dels conductors de les línies de Monbus/Julià i d’Avanza, l’empresa que dona servei a les línies del Baix Llobregat sud i que des del desembre protesten per les condicions del conveni, van portar l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), de qui depèn el servei de transport, a expressar al març «la seva preocupació i el seu enuig» per les «greus afectacions que els conflictes laborals» de les operadores de diverses línies d’autobús del Baix causen al territori.

Així, també la setmana passada els comitès d’empresa de les línies de Monbus/Julià i d’Avanza es van unir i van fer una manifestació conjunta pels carrers de Barcelona en què van participar més de 400 persones amb l’objectiu de fer més soroll i portar les seves reivindicacions a la capital catalana on, en menor mesura, també donen servei.